Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mit gondol Karikó Katalin az oltások keveréséről?

A Biontech alelnöke az RTL Klub híradójának elmondta, nem ért egyet a vakcinák szabadon keverésével. Szerinte a harmadik oltás tekintetében különbséget kell tenni azok között, akiket azt megelőzően vektorvakcinával, vagy mRNS-alapú vakcinával oltottak.

Július 16-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy augusztus 1-től bárki kérheti a harmadik oltást, a szeptemberi iskolakezdés előtt pedig oltási napok lesznek az iskolában. A kormány akkor azt javasolta, hogy a második kör után legalább négy hónap teljen el a harmadik adagig, de a legjobb, ha az ügyben konzultálunk azzal az orvossal, akitől a második oltást kaptuk. A harmadik oltás főindoka a deltavariáns európai érkezése volt.

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter négy napja úgy nyilatkozott, hogy a kormány javaslata az, hogy a harmadik oltás típusa más legyen, mint az előző kettő. 

Orbán döntött: jön a harmadik oltás, oltási napok lesznek az iskolákban

A Pfizer szerint még nincs elég adat a kombinálhatósághoz

Karikó Katalin kutatóbiológus szerint az Astrazeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak valóban más típusúnak kell lennie, de az mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után. 

A Pfizer Magyarország ügyvezetője, Vereckei Péter a Népszavának korábban elmondta, hogy ők

nem is támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinálhatóságát, mert azt a klinikai vizsgálatok nem támasztják alá.

Az RTL Klub híradója nemcsak Karikót kérdezte, riportjukban megszólalt Rusvai Miklós is. A virológus szerint a vektorvakcinák esetében (Szputnyik, Astrazeneca) kimondottan előnyös, ha a harmadik oltás más típusú. „A harmadik, negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermelni a koronavírus tüskefehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vektorvakcináknál mindenképp célszerű a vakcinamixelés” – mondta Rusvai az RTL Klubnak. A kutató kitért azokra is, akik előzőleg a kínai Sinopharmot kapták, nekik szintén egy más típusú oltást javasol harmadik alkalomra.

Karikó Katalin: Minden egyes pofon a hasznomra vált, ha megkapom a Nobel-díjat, megköszönöm őket

Fotó: Greg Williams / Twitter

Oszd meg!