Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ijesztő, hogy alakulhat a hitelmoratórium vége

A magyar háztartások jelentős része számít romló jövedelmi viszonyokra a következő egy évben, pedig egyelőre úgy áll, hogy július elején vége a hitelmoratóriumnak. 

Riasztó képet fest a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss jelentése a hitelmoratórium megszüntetésének várható hatásáról. Az ezerfős mintán végzett kutatás szerint a háztartások 11 százalékának volt a moratóriumban meglévő hitele idén áprilisan, a havi törlesztés pedig a háztartások jövedelmének bő harmadát emésztené fel.

A havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel bíró háztartások esetében ez az arány 72 százalék.

Még elkeserítőbb az a megállapítás, hogy a megkérdezett háztartások 37 százaléka számít romló jövedelmi viszonyokra a következő egy évben, az ő törlesztőjük átlagosan 42 százalékát tenné ki a jövedelemnek.

A háztartások alig egyötöde az, amelyiknek javuló bevételekre számít.

Pénzügyi helyzet alakulása:

Romló

Változatlan

Javuló

Megoszlás

37%

44%

19%

Havi törlesztőrészlet aránya

42%

31%

44%

Az országon belül jelentősen eltér, hogy melyik településtípuson milyen jövedelmi viszonyokra számítanak. A megyei jogú városok lakóinak alig ötöde számít visszaesésre a háztartási bevételek terén, míg Budapesten ez az arány 44 százalék.

A kistelepülések lakói közt a legrosszabb a helyzet, 43 százalék számít romlásra és csak 9 százalék arra, hogy javulni fog a helyzet.

Település típus

Romló

Változatlan

Javuló

Budapest

44%

37%

19%

Megyei jogú város

21%

54%

25%

Város

38%

44%

18%

Község

43%

48%

9%

Országosan

37%

44%

19%

Hangsúlyos azonban, hogy a felmérés önbevallásos és várakozásokat, nem pedig tényadatokat számszerűsít. Lehet, hogy a lakosság egy része pesszimista és romlást vár a jövedelmi viszonyokban, mégsem fog bekövetkezni.

Jelen állás szerint július 1-ig van hatályban a moratórium, de egyelőre nem született kormányzati döntés sem a kivezetésről, sem a meghosszabbításról.

Azt tudjuk, hogy a hitelek futamideje a moratórium időszakánál is jobban kitolódhat, míg a változó kamatozású lakáshiteleknél még a havi törlesztő is emelkedhet. Korábban mi is adtunk tanácsokat, hogy amik segíthetnek a hiteltörlesztés folyamatossá tételében, és segíthetnek megelőzni, hogy elkerüljük a késedelmi kamatot vagy a KHR negatív adóslistáján történő szereplést.

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!