Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tierra Mallorca / Unsplash

Két meglepetés is érheti a hiteleseket a moratórium végén

A hitelek futamideje a moratórium időszakánál is jobban kitolódhat, míg a változó kamatozású lakáshiteleknél még a havi törlesztő is emelkedhet.

Ugyan a hitelmoratórium egyik fő szabálya az volt, hogy a havi törlesztőrészlet nem nőhet, a money.hu elemzése szerint a változó kamatozású lakáshiteleknél ez mégis megtörténhet. így kockázatosabbak lehetnek hosszabb távon a fix kamatozású konstrukciókhoz képest.

A moratórium lejártával a változó kamatozású hitelt törlesztő háztartásoknak érdemes mérlegelniük, átálnak-e biztonságosabb formára.

A változó kamatozású hitelt akár a folyósító banknál is ki lehet cserélni, de jobb feltételek esetén másik bankot is lehet választani.

A meglévő hitelállományban jelentős a változó kamatozású hitelek aránya, a jegybank adatai szerint szeptemberben nagyjából 90 ezer hasonló szerződés volt érvényben, amiket 2015 előtt kötötték és legalább 10 év volt hátra a futamidő végéig. Az újlakás-hiteleknél azonban marginális, mindössze 0,5 százalék ez az arány.

Bizonytalan a jövő, de alacsonyak a kamatok: veszünk-e ingatlant így?

Egy másik probléma lehet a moratórium végén, ahogy a Portfolio.hu összeállításából kiderül, hogy egyes hitelek futamideje a moratórium időszakánál jobban is kitolódhat. Erről minden ügyfél, aki kérte a moratóriumot, levelet kap a bankjától. A futamidő ugyanis nemcsak a moratórium összesen 15,5 hónapjával hosszabbodik meg, hanem az ezen időszak alatt ki nem fizetett kamattartozást egyenletesen kell törleszteni a hátralévő részben úgy, hogy ne emelkedjen, így a részletek híján a futamidő fog nőni.

Ennek ellenére minden jogosultnak megérheti benne maradni a moratóriumban, hiszen a halasztott törlesztésre nem számíthatnak fel kamatos kamatot a bankok.

Egyszerűbb és olcsóbb lesz lakáshitelt felvenni, de nem minden esetben

Nagy kérdés azonban, mi lesz a moratóriummal, egyelőre nincsenek biztos információk a folytatásról. A portfolió bankpiaci források alapján azt írja: nem valószínű, hogy 2021 nyarán hirtelen véget érne, de az általános meghosszabbítást kontraproduktívnak tartanák. A források zöme lassú és fokozatos kivezetésre számít.

Borítókép: Tierra Mallorca / Unsplash

Oszd meg!