Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hetekig tarthat az orosz hekkerek által megtámadott cégek működőképességének visszaállítása

Hétvégén több száz céget ért zsarolóvírusos támadás – az élelmiszerboltokban fizetni sem lehetett. A támadás előtti működés visszaállítása szakértők szerint elhúzódhat.

Tegnap írtunk róla, hogy az orosz Revil hekkercsapat zsarolóvírussal támadta meg a miami Kaseya IT-céget. Innen aztán továbbjutott a vírus a cég ügyfeleihez és felhasználóihoz. Világszerte több száz vállalatot érintett a támadás, köztük a svédországi Coop-üzletláncot, amelynek 800 boltját be kellett zárni, a boltokban ugyanis sem készpénzzel, sem bankkártyával nem lehetett fizetni.

Milliónyi számítógép fertőződött meg

A Revil állítása szerint milliós nagyságrendben fertőződtek meg számítógépek világszerte – ez önmagában hatalmas kár, de ennél is nagyobb gond, hogy a cégek rendes működésének visszaállítása nem fog egyik napról a másikra megtörténni.

„A vállalatok nagyságától és attól függően, mennyi másolatot tároltak az adataikból, akár hetekig is eltarthat minden visszaállítása. A svéd szupermarketek esetében ráadásul a forgalom és sok élelmiszer is elveszhet” – mondta a Sophos kiberbiztonsági cég szakértője, Mark Loman a Reutersnek.

Egy másik szakértő azt hangsúlyozta, élelmiszerláncot ekkora támadás még nem ért, és arra sem volt példa, hogy a fizetés váljon lehetetlenné, ami egyben arra is rámutat, mennyire sérülékenyek a rendszerek.

A Coop azt közölte, hogy elhárították a támadást, informatikusaik pedig minden boltban ott vannak, hogy segítsék az újraindulást. Ezzel együtt hétfőn még számos bolt zárva maradt. Amelyeket kinyitották.

70 millió dolláros váltságdíj

A Revil adatokat lopott a zsarolóvírusával, az érintettektől ezek visszaszolgáltatásáért cserébe 70 millió dollárt kér bitcoinban. Arról egyelőre nincs hír, hogy bárki hajlandó lenne-e fizetni nekik, mindenesetre a hekkerek azt üzenték, „bármikor készek tárgyalni”.

Szakemberek szerint azonban a váltságdíj kifizetése csak olaj lenne a tűzre, amivel további támadásokra bátorítanák a bűnözőket.

A nemrégiben megtámadott húsipari JBS nem hallgatott erre a tanácsra. Júniusban tizenegymillió dollárt fizetett az adatai visszakapásáért a Revilnek.

Borítókép: Thuresson / Wikimedia

Kik az orosz hekkerek, akik megbénítanák az USA gazdaságát?

Oszd meg!