Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újra lecsaptak az orosz hekkerek, 70 millió dollárt követelnek

Ismét a Revil orosz hekkercsapat áll világszerte több száz cég informatikai rendszerét megbénító támadás mögött.

Vasárnap több száz céget érintő zsarolóvírusos támadást indított egy hekkercsapat – az úgynevezett ransomware-es támadásban adatokra tették rá a kezüket, ezek visszaadásáért 70 millió dollárt követelnek – írja a Reuters, amely szerint ezek az információk egy dark web oldalon jelentek meg.

Az oldalon rendszerint a Revil nevű – feltehetően – orosz hekkercsapat tesz közzé bejegyzéseket. Allan Liska, a Recorded Future nevű kibervédelmi cég munkatársa szerint az üzenetek „szinte biztosan” a Revil legfelsőbb köreiből érkeztek.

A Reuters megpróbált kapcsolatba lépni a bűnözőkkel, de azok nem válaszoltak a kérdéseikre.

Kik az orosz hekkerek, akik megbénítanák az USA gazdaságát?

70 millió dolláros fenyegetés

A Revil pénteken indította el legújabb zsarolóvírusos támadását, amely aztán több száz cégen söpört végig.

A hekkerek először a miami Kaseya informatikai cég rendszerébe törtek be, ügyfelek klienseit törték fel, így indítva el egy láncreakciót, aminek végén világszerte több száz cégnél keletkezett zavar számítógépekben.

Szakértők már ekkor a Revil támadására gyanakodtak, egy vasárnapi közleményben aztán a csapat maga is elismerte, hogy ő áll zsarolóvírus mögött. A Kaseyánál tudnak a 70 millió dolláros követelésről, de nem árulták el, terveznek-e fizetni a hekkereknek.

Liska szerint a korábbi támadásokhoz képest a hekkerek most elszámolták magukat, és lényegesen többet vállaltak a mostani bűncselekményükkel, mint amit kezelni tudnak. „Hiába nagy a szájuk a blogjukon, szerintem most kicsúszott a kezükből az irányítás és sokkal nagyobb bajt okoztak, mint gondolták” – mondta a szakértő.

A legnagyobb problémák Svédországban léptek fel. Ott a Coop-üzletlánc mintegy 800 boltját kellett bezárni, mert péntek este lehetetlenné vált a fizetés kasszáknál.

A húsfeldolgozónál bejött

A Revil idén már hallatott magáról, amikor a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozója, a JBS vágóhídjait bénította meg júniusban. A brazil cég később bevallotta, 11 millió dollárt fizetett bitcoinban a hekkereknek, hogy a megbénított hálózataik újra működőképesek legyenek.

Szakértők szerint a főleg Kínában és Oroszországban otthonra lelő hekkercsapatok ellen azért nem lépnek fel határozottan a helyi kormányok, mert nem sajnálják, ha a nyugati országokban zavart tudnak kelteni.

Borítókép: B_A / Pixabay

Oszd meg!