rövid hír

Orbán: Jön a készenléti oltás

Forbes
2021. június 04. 4 perc olvasás

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt az oltási programról, a gyerekek beoltása és Szoboszlai Dominik is szóba került.

Mivel a teljes magyar lakosság 54 százaléka már megkapta legalább az első koronavírus elleni vakcinát, további 38 százalék pedig a másodikat is, a tömeges oltásról készenlétire fog átállni a magyar egészségügyi rendszer. Erről beszélt szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós szereplésekor Orbán Viktor miniszterelnök.

Ez azt jelenti, hogy néhány oltóhelyet fognak fenntartani, aki oltást kér, annak ezek egyikére kell mennie, „a kényelmes helyzet meg fog szűnni”.

Nincs döntés a gyerekek oltásáról

Orbán Viktor a gyerekek beoltásáról azt mondta, azzal kapcsolatban óvatos, de biztosítani szeretnék a gyerekük beoltását akaró szülőknek erre a lehetőséget. Ezért külön oltási kampány azonban nem fog indulni, és nyár vége előtt nem is várható ezzel kapcsolatban döntés. A védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők egyébként is vihetik magukkal a gyerekeiket bárhova.

Jó minőségű a védettségi igazolványunk, csak éppen védettség nélkül is meg lehet szerezni

„Minőségét tekintve kiemelkedő” a magyar védettségi igazolvány a miniszterelnök szerint, ő kollégáival találkozva még büszkén mutogatni is szokta. Arra nem tért ki, hogy egy kiskapu miatt ezt akár fertőzöttség és oltás nélkül is meg lehet kapni, és hogy tervez-e ez ellen tenni valamit kormány.

Jön az uniós zöldkártya

Ha érkezik az uniós zöld kártya, azt Orbán Viktor szerint minden ország saját hatáskörben fogja kiadni a lakosainak. A magyar belügyminisztériumnak június 15-éig kell egy alkalmazást fejlesztenie, amelyben szerepelni fog a második oltás és a vakcina fajtája is – ez összhangban lesz a többi EU-tagállam védettségi igazolványával. A plasztikkártyára ezután kérdés, mi szükség lesz, mindenesetre a miniszterelnök szerint az úgy van jól, ahogy van.

Nehéz a munkahelyteremtés

A kormány azt ígérte, annyi munkahelyet fog létrehozni, amennyit a járvány tönkretett, de a korlátozások miatt Orbán Viktor szerint nagyon nehéz ezt elérni. A gazdaság újraindítása most kezdődik, szerinte ezzel több hónapnyi gazdasági teljesítményt nyerhetünk, ami „jobb lehet, mint másoké”.

Egyéni felelősség az oltás

A miniszterelnök szerint mostantól egyéni felelőssége van abban mindenkinek, hogy beoltatja-e magát, mert ő maga „segítséget is ad”, de a következményekért nem tud felelősséget vállalni. Szerinte az életeket megmentik és ellátást is adnak. A riporter nem kérdezett vissza, hogy ha ez így van, miért van Magyarország az élmezőnyben az egymillió főre vetített covidhalálozási rangsorban. Jelenleg csak Peru áll rosszabbul hazánknál.

Pedofilok, Trianon, Szoboszlai

A miniszterelnök a koronavírus mellett más témákról is beszélt. A pedofilokat büntető törvényjavaslatról azt mondta, a kormány nem akar beleszólni senki életvezetésébe, de azt sem akarják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésére valami károsan hasson. Azzal tisztában van, hogy „az ember agyonütné azt, aki csak egy ujjal is hozzáér a gyerekéhez” és „ez a legalja mindennek”, de olyan törvényt sem akar hozni, amit később megbánnak. Szerinte az internet „új csatatér”, oda rossz dolgok is beáramlanak, ennek szabályozása nehéz, de tesznek majd lépéseket.

A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulójáról megemlékezve azt mondta, „akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben mindig velünk maradtak”. Ehhez hozzátette, hogy a magyar kormány szerinte Magyarország szomszédaival egyre jobb kapcsolatot hoz létre, ahogy a földgolyó minden pontján erre kell törekedni.

Beszélt a közelgő labdarúgó-Eb-ről is, amivel kapcsolatban azt mondta, épp nem boldog amiatt, hogy Szoboszlai Dominik nem léphet pályára, pedig szerinte az RB Leipzig játékosával – aki egyben a Forbes júniusi címlaposa – „felemelkedett egy magyar csillag a világ labdarúgásának égboltjára”.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook