Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Illusztráció: ENSZ / Unsplasz

Hiba a rendszerben: betegség és fertőzöttség nélkül is kaphatunk védettségi igazolványt

Ahol nem kérnek fényképes igazolványt, könnyen átcsúszhatunk a rostán.

Az RTL Klub Híradója derítette ki, hogy egy kiskapu miatt olyanok is hozzájuthatnak védettségi igazolványhoz, akiket nem oltottak be koronavírus ellen, illetve el sem kapták a betegséget.

A televízió szerint az ellenanyagteszt-vizsgálatnál lehet kijátszani a rendszert. Ehhez ugyanis nem minden szolgáltató kér fényképes igazolványt, egyes helyeken elég tajkártyát felmutatni.

Így viszont ki lehet játszani a rendszert, hiszen egy nem beoltott vagy fertőzésen át nem esett olyan tajkártyájával is mehet teszteltetni, akinek már biztosan van ellenanyag a szervezetében.

Az RTL Klub riportere meg is látogatott egy helyet, ahol csak tajszámot kértek tőle, a leletére pedig – mivel már beoltották – szerepel is a védettségi igazolvány megszerzéséhez szükséges mondat, miszerint jelen van a szervezetében koronavírus-ellenanyag.

Más nevében tesztelteni egyébként közokirat-hamisításnak minősül, és akár öt év szabadságvesztéssel is büntethető. A rendőrség azonban csak feljelentés vagy bejelentés után kezd el vizsgálódni.

A Híradó kérdésére egy egészségügyi szolgáltató azt válaszolta, hogy hatóságilag kellene bezárni a kiskaput, a kormánytól nem érkezett válasz.

Borítókép: ENSZ / Unsplash

Oszd meg!