Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu

Mészáros-cégek: szárnyalás az építőiparban, de nem a tőzsdén

Kilenc hónap alatt 46,8 milliárddal növelte szerződésállományát a Mészáros Építőipari Holding két kirakatcége. A korábban 60 milliárdosra értékelt üzletérszért kapott részvények értéke 42,5 milliárdot ér, az árfolyam ugyanis esett nyár óta. 

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában álló Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé, hogy a közvetett tulajdonában és konszolidációs körében működő Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. aktív szerződésállományának értéke 14 százalékkal, megközelítőleg 26,5 milliárd forinttal bővült nyár óta. A teljes állomány így 220 milliárdra rúg – ezek nagy része állami megbízás.

Az Opus Global építőipari nagyvállalatait, azaz a Mészáros és Mészáros Kft.-t, valamint a vasúti beruházásokra specializálódott R-Kord Kft.-t, a Mészáros Építőipari Holdingon keresztül tulajdonolja.  A tőzsdei vállalat által közzétett adatok alapján a társaságok

együttesen 46,8 milliárd forint értékű új szerződéssel növelték aktív szerződésállományukat az elmúlt háromnegyed évben.

Az R-Kord tegnap hozta nyilvánosságra, hogy szerződésállománya 20 milliárddal bővült, vagyis összesen 123 milliárnyi megbízása van. A Mészáros-érdekeltségek összesen több mint 340 milliárd forintnyi megbízással rendelkeznek, aminek túlnyomó része EU-s források által finanszírozott állami nagyberuházás.

És ez nem minden. Mészáros másik – tőzsdén nem jegyzett – befektetőcége, a Talentis Group ugyanis megszerezte a Puskás-stadiont fővállalkozóként kivitelező ZÁÉV-et is, ami önmagában egy nettó 150 milliárdos megbízás.

Újabb építőipari óriás lett Mészáros Lőrincé, ő fejezi be az új Puskás stadiont is

A nagy üzlet 

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor kormányfővel. Fotó: kormany.hu / MTI

A Mészáros és Mészáros Kft. 51 százalékos üzletrésze a 2018-ban végrehajtott tőkeemelési sorozat részeként került az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonába. A tőzsdei társaság igazgatósága 2018 november 15-én fogadta el az építőipari vállalat nemzetközi szakértő (PwC) által 2018. június 30-i fordulónapra meghatározott piaci értékét.

Az Opus Global több körben emelte meg a tőkéjét úgy, hogy közben apportálta a Mészáros tulajdonában lévő nagy termelő cégek bizonyos részedéseit, így került a Mészáros és Mészáros Kft 51 százaléka a szintén Mészáros többségi befolyása alatt álló Opushoz (a Kall Ingredients vagy a Viresol-részesedések mellett). Az értékelésre azért volt szükség, mert az igazgatóság korábban arról határozott, hogy 611 forintos – előre rögzített – áron újabb részvényeket bocsájt ki zárt körben, ezeket Mészáros jegyezhette le az átadott részesedésekért cserébe – az értékelés alapján tudták maghatártozni, mennyi részvényre lesz pontosan jogosult. A tranzakciónak köszönhetően  végül 104 millió Opus-részvényt jegyezhetett le -, ezek

mai árfolyamon 42,5 milliárd forintot érnek. Mészáros Lőrinc tehát úgy jutott ekkora likvid tőkéhez, hogy az egyik cégének egy részét odaadta a másiknak.

Az is látszik, hogy ez jóval alatta van egyelőre a PwC korábbi értékelésének. A tanácsadócég a Mészáros Építőipari Holdingot értékelte fel, amelybe a Mészáros és Mészáros mellett beletartozik a már említettR-Kord, valamint a Vasútautomatika és az RM International is, ezek együttes értékét tették 120 milliárdra a Pwc szakértői nyáron (vagyis az apportált üzletrész 60 milliárdot ért). Ha Mészáros most megszabadulna a részesedésért kapott pakettól, akkor elég nagy veszteséget realizálna az üzleten (most 408 forint az Opus-papírok értéke). Ebből a szempontból bosszankodhat a leggazdagabb magyar, a teljes kép ugyanakkor mégis csak az, hogy egyik zsebéből a másikba tett egy vagyonelemet és egy csapásra 40 milliárdot meghaladó, könnyen likvidálható vagyonhoz jutott – nem biztos, hogy ennyiért lett volna vevő a holdingra, a tőkepiacon ugyanakkor nyélbe tudták ütni a nagy üzletet.

Nagy változások előtt a csoport 

A tavalyi év nagy húzása kétségtelenül az a tőkeemelés sorozat volt Mészárosék részéről, aminek köszönhetően az ország leggazdagabbja a korábbinál is több Opus-részvényhez jutott – ezek is kellettek ahhoz, hogy vagyona elérje az egymilliárd dollárt, amivel végül a Forbes nemzetközi listájára is felkerült. A Mészáros Építőipari Holding mellett az Opus így lett a közvetett tulajdonosa a Viresol búzakeményítőgyárnak. A kiemelt kormányzati státuszba emelt zöldmezős beruházást 6,2 milliárd forinttal a kormány is megtámogatta, az elkészült gyárat Visontán maga Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel.

Orbán Viktor kormányfő felavatta Mészáros legújabb gyárát Visontán

Az Opus tőkeemelés után lett tulajdonos a Kall Ingredients izocukorgyárban, amely szintén fontos projektje a csoportnak. Az üzemben – amit szintén Orbán Viktor adott át korábban – kukoricából állítanak elő izocukrot, alkoholt, valamint GMO-mentes takarmány-alapanyagokat, a tervek szerint pedig egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari és állati takarmány-alapanyagokat is gyártanak majd.

Az apportált cégek hiába muzsikálnak jól, hiába a sok jó hír és az erőteljes kormányzati hátszél, az árfolyam esett az elmúlt háromnegyed évben.

Az Opus Global árfolyama az elmúlt egy évben. A grafikonon bejöltük, amikor a cégcsoport értékelést kapott az építőipari cégekre (akkor 600 felett volt a jegyzés, tegnap 403 forint volt a záróárfolyam).

Az Opus Global árfolyama az elmúlt egy évben. A grafikonon bejöltük, amikor a cégcsoport értékelést kapott az építőipari cégekre (akkor 600 felett volt a jegyzés, tegnap 403 forint volt a záróárfolyam). Forrás: BÉT, 2019. március 19.

Az Opus Global és a Konzum Mészáros két tőzsdei vagyonkezelő cége, melyek jelentős befektetéseket eszközöltek az elmúlt években, így Mészáros nagy befektetője lett az energetikai, pénzügyi és turisztikai szektornak a már meglévő építőipari profil mellett, médiaérdekeltségeiről viszont lemondott, az ország legnagyobb lapkiadóját, a Mediaworksöt ugyanis a kormányzati sajtóalapítványnak adományozta. Az Opus és a Konzum már korábban bejelentette: egyesülni fognak, vagyis hatalmas tőzsdei cég jön létre. Az idei év nagy húzása pedig az MKB tőzsdei bevezetése lehet, az ötödik legnagyobb bankban a Mészáros-kör tovább növelte befolyását.

Újabb érdekes mozgolódások az MKB Bank mögött

 

Boítókép: Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu


Oszd meg!