Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Matt Lee / Unsplash

Nem a zéró fertőzésszám, az esetek gyors felismerése a kulcs – a WHO elnöke megtartaná az olimpiát

Miközben már az olimpiai faluban is találtak koronavírus-fertőzöttet, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-elnök szerint meg kell tartani a nemzetközi rendezvényt, hogy megmutassák a világnak, mire lehet képes a megfelelő tervezés és intézkedés egy pandémia közepén.

„Az életben nincsen olyan, hogy ne legyen kockázat” – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdára virradóra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 138. ülésszakának vendégeként. Beszédében, amit az MTI szemlézett, kitért arra is, hogy a játékokat a lehető legbiztonságosabbá tették a szervezők.

Az eredmény fokmérője nem a zéró fertőzésszám, hanem az esetek gyors felismerése és elszigetelése, megakadályozva ezzel a vírus további terjedését.

A WHO hathatósan támogatta a NOB-ot és a japán házigazdát a járványügyi intézkedések kialakításában, az elnök úgy érzi, most jött el a tervek és az óvintézkedések próbájának ideje. Az olimpiát most a világ nagy reménységének véli, ami képes összehozni az embereket, és megmutatja, mit lehet elérni a hasonlóan nehéz időszakokban.

Olimpia nézők nélkül – szponzoroknak fáj, Japánnak nem annyira

A világjárvány nem ért véget

Ugyan a verseny megrendezéséért lelkendezik, de az elnök összességében borúlátóan nyilatkozott a koronavírus-járványról. Szerinte a veszély egyáltalán nem múlt el, és kitért az okokra is, mikor arról beszélt, hogy a vakcinák 75 százalékát mindössze tíz országban használták fel. „A pandémiát már megfékezhettük volna, ha a védőoltásokat igazságosabban osztották volna el” – tette hozzá.

Vakcina a szegényebbeknek: nem követték tettek a szavakat, és ez visszaüthet

Milyen óvintézkedések vannak?

A versenyzőknek hat órával a megmérettetésük előtt negatív korona-tesztet kell produkálniuk. A japán hatóságok az egészségügyi kockázatok mérséklése érdekében elrendelték, hogy szurkolók nélkül tartsák meg a játékokat. Mindemellett az Aszahi Simbun című japán lap által a napokban közzétett közvélemény-kutatás szerint a japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia.

Mi a helyzet a japán lakossággal?

A japán fővárosban felfelé ível a járványgörbe, ami miatt a kormány nemrég szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az aggodalom a külföldi sportolók, tisztségviselők és újságírók ezreit vonzó (a járványhelyzet miatt tavaly már elhalasztott) olimpia megtartását illetően.

Az országban a lakosság 34 százaléka kapta meg eddig valamelyik, koronavírus elleni vakcinának legalább az első dózisát.

A járvány kitörése óta a szigetországban 840 ezernél több fertőzöttet regisztráltak, akik közül 15 055-en hunytak el a kórban. A játékokhoz köthetően eddig 67 fertőzöttet jelentettek július elseje óta, így sokan attól tartanak, hogy az olimpia szuperterjesztő rendezvénnyé válhat. 

Lesz? Nem lesz?

Nem tartja kizártnak Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, hogy utolsó pillanatban lefújják a tavalyról elhalasztott olimpiát – írtuk tegnap a forbes.hu-n. Muto egy keddi sajtótájékoztatón beszélt erről, miután egyre több sportolónál mutatnak ki fertőzést az előzetes tesztelés során és egyre több szponzor hátrál ki a pénteki nyitóceremónia mögül. (Hétfői hír, hogy a Toyota is visszalépett.)

A rendszerint visszafogottan fogalmazó Muto arra az újságírói kérdésre, miszerint benne van-e a pakliban, hogy lefújják az eseményt, azt válaszolta, figyelni fogják a fertőzések számát, és egyeztetnek a szervezőkkel, amennyiben szükséges.

„Nem tudjuk megjósolni, mi fog történni a koronavírus-esetek számával. Folytatjuk az egyeztetéseket, ha emelkedés tapasztalható.”

A Reuters ezzel szemben idézi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bach-ot is, aki viszont ígéretet tett arra, hogy az eseményt biztonságos körülmények között megtartják, mondván, a lefújás soha nem volt opció.

Nem kizárt, hogy mégsem lesz idén olimpia

Kép: Matt Lee // Unsplash

 

Oszd meg!