Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Comayagua, Honduras / Fotó: Carlos Zacapa, Unsplash

Vakcina a szegényebbeknek: nem követték tettek a szavakat, és ez visszaüthet

Újra életet lehelnének a fejlett országok és az irányító szervezetek a Covax nevű vakcinaelosztó programba, miután az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az eredeti elképzelések kudarcba fulladtak. Várhatóan 60-70 országgal csökken majd a résztvevők száma, csak azok maradhatnának, akik komolyan gondolják a részvételt.

Új lendületet kap a vakcinák méltányos elosztása érdekében létrehozott Covax program, írja a Reuters. A hírügynökség a programot vezető Egészségügyi Világszervezet (WHO) belső dokumentumaira hivatkozik.

Mi a COVAX?

A mozaikszó a COVID-19 Vaccines Global Access rövidítése.

A 2020 áprilisában alapított program azért jött létre, hogy a vírus ellen kifejlesztett vakcinák méltányosan legyenek elosztva a világ országai között.

Négy szervezet irányítja, a Gavi, a Vaccine Allience, a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával megalakított nemzetközi koalíció, a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, valamint a WHO. Tavaly a kezdeményezéshez 190 ország társult, ők tettek arra vállalásokat, hogy vakcinát juttatnak a COVAX-nak, ami aztán gondoskodik arról, hogy az adományok célt érjenek. 

WHO: az új esetek 10 százalékos emelkedése a foci Eb-nek köszönhető

Mit ért el eddig?

A COVAX kezdetben azt remélte, hogy a világ oltóanyagainak általános elosztója lehet, az elképzelések azonban nem váltak be. A program eredeti célkitűzése az volt, hogy 2 milliárd adag vakcinát szállítson a fejlődő országokba 2021 végéig, ettől azonban egyelőre messze van; az új cél, hogy 2022 elejére elérjék a vakcinára leginkább rászoruló országokat.

A program keretében egyelőre csupán 91 millió vakcinát osztottak szét 133 országban. Ebből 40 millió került az afrikai kontinensre, ami a populáció kevesebb mint két százalékának beoltásával ér fel.

Noha a sűrűn lakott, alacsony jövedelmű országok gyakran válnak a koronavírus új variánsainak keltetőjévé, a legszegényebb országok között több olyan is van, ahol egyelőre a népesség kevesebb mint 1 százalékát oltották be. Az egyik irányító szervezet, a Gavi célja, hogy 2022 elejére a legszegényebb országok lakosságának 30 százaléka be legyen oltva.

Aurélia Nguyen, a COVAX vezetőjének nyilatkozata szerint a csoport jó úton halad afelé, hogy 1,8 milliárd vakcinát szállítson ki a rászoruló országokba 2022 elejéig. Nguyen a Bloombergnek arról is beszélt, hogy teljesen természetes, hogy a kormányok először a saját állampolgáraik védelmét helyezték előtérbe, de szerinte

a világ vezetői kezdenek rájönni, hogy a lakosság védelme csak akkor lehetséges, ha globálisan gondolkozunk.

Mi változik mostantól?

A programot irányító szervezetek újra életet lehelnének a kezdeményezésbe: a Gavi által összeállított tanulmány alapján egyrészt csökkentenék a pénzügyi kockázatokat, másrészt visszavennének a fejlett országok részvételéből és növelnék a fejlődő országokra fordított figyelmet. Az új szabályozások alapján a program egyszerűsödne és kevésbé rugalmas feltételekkel működne tovább: a lényege az lenne, hogy megtartsák azokat az országokat, amiknek a leginkább szüksége van az oltóanyagokra, és kiszórják azokat, akiknek nincs.

A COVAX-nak 190 ország a tagja, de harmaduk nem használja a program vakcináit, és saját oltakozási programjaik kidolgozásakor is csupán negyvenen támaszkodtak rájuk.

Kilépnek a gazdag országok, de nemcsak ők

A Gavi egy másik jelentése alapján elképzelhető, hogy 120-130-ra csökken a COVAX-ban részt vevő országok száma. Nemcsak a gazdagabb országok lépnek ki majd várhatóan, de a közepes jövedelműek is: az új terv alapján ugyanis jövőre a teljes árat előre kell majd kifizetniük.

A szegényebb országokra (jellemzően Afrikában és Délkelet-Ázsiában) továbbra is a mostani feltételek vonatkoznak majd, azaz alacsony áron vagy pedig teljesen ingyen tudnak vakcinához jutni.

Mint korábban írtuk, a program június közepén a legfejlettebb államokat tömörítő G7 cornwalli csúcstalálkozóján is szerephez jutott, miután Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy 1 milliárd dózis vakcinát osztanak szét a legszegényebb országok között a COVAX rendszerén keresztül. Az 500 millió ember beoltására elég vakcinaadagba csak a britek adtak újabb szállítmányt, a jól hangzó egymilliárdos szám valójában úgy jött ki, hogy Johnson beleszámított minden, korábbi felajánlást, így az EU és az USA év elején tett vállalásait is. A lépés így is fontos volt, mert kimozdította a holtpontról a globális oltakozási programot. 

A borítóképen a hondurasi Comayagua látható – az ország épp most kapott 1,5 millió adag Moderna vakcinát az Egyesült Államoktól a COVAX-on keresztül. Fotó: Carlos Zacapa

Oszd meg!