Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem kizárt, hogy mégsem lesz idén olimpia

Egyre több a fertőzött, egyre kevesebb a szponzor.

Nem tartja kizártnak Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, hogy utolsó pillanatban lefújják a tavalyról elhalasztott olimpiát, írja a Reuters hírügynökség. Muto egy keddi sajtótájékoztatón beszélt erről, miután egyre több sportolónál mutatnak ki fertőzést az előzetes tesztelés során és egyre több szponzor hátrál ki a pénteki nyitóceremónia mögül. (Tegnapi hír, hogy a Toyota is visszalépett.)

A rendszerint visszafogottan fogalmazó Muto arra az újságírói kérdésre, miszerint benne van-e a pakliban, hogy lefújják az eseményt, azt válaszolta, figyelni fogják a fertőzések számát, és egyeztetnek a szervezőkkel, amennyiben szükséges. „Nem tudjuk megjósolni, mi fog történni a koronavírus-esetek számával. Folytatjuk az egyeztetéseket, ha emelkedés tapasztalható.” A Reuters ezzel szemben idézi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bach-ot is, aki viszont ígéretet tett arra, hogy az eseményt biztonságos körülmények között megtartják, mondván, a lefújás soha nem volt opció.

Tokióban egyre emelkedik a fertőzöttek száma, kedden 1387 új beteget regisztráltak a 14 milliós városban. Japánban a többi fejlett országtól elmarad az átoltottság mértéke, emiatt a szigetország múlt hónapban úgy döntött, a kockázatok minimalizálása érdekében nézők nélkül rendezi meg az eseményt.

Az akkreditált sportolók között július 1. óta 67 esetet regisztráltak.

Olimpia nézők nélkül – szponzoroknak fáj, Japánnak nem annyira

Japánban a járvány kitörése óta 840 ezer fertőzöttet és több mint 15 ezer halálesetet regisztráltak.

Borítókép: Wikimedia
Oszd meg!