Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

–

Mi lesz így az olimpiával? Az USA behúzta a kéziféket

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) senkinek, még beoltott állampolgárainak sem ajánlja jelenleg a Japánba való beutazást, mert úgy látja, az ottani járványhelyzet és a vírusvariánsok miatt még nekik is kockázatos lehet az ottani tartózkodás. Az országba jelenleg üzleti céllal sem lehet belépni. A fellegek így tovább gyülekeznek a tervek szerint július 23-án startoló olimpia felett, de a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy óvintézkedésekkel, de mindenképpen megrendezik a játékokat.

A 2020-ról idénre halasztott tokiói olimpia megrendezésével kapcsolatban egyre több a kérdőjel, legutóbb a mintegy hatezer doktort tömörítő Tokiói Orvosok Egyesülete fordult a miniszterelnökhöz, hogy mondja le az eseményt, mert megugrott az új covid-fertőzések száma. Nemrég meg is hosszabbították a Tokiót és több prefektúrát is érintő harmadfokú rendkívüli állapotot, és a különböző vírusvariánsoktól tartva maga Japán sem enged be turistákat, de még üzleti céllal utazókat sem, legfeljebb nagyon kivételes indokkal. 

Tokióban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, de még mindig megtartanák az olimpiát

A mintegy 125 millió lakosú országban eddig több mint 700 ezer fertőzöttet, és 12 ezer halálesetet regisztráltak a BBC beszámolója szerint, és ami még nagyobb probléma, hogy nő az esetszám és sok városban teljesítőképességük határához értek a kórházak, elsősorban az ország nyugati részein. Japánban ráadásul nem annyira előrehaladott az oltási program, mint Európában, eddig a lakosság mindössze alig 2 százaléka számít védettnek, a maximum, amit a hatóságok reálisan remélhetnek, hogy július végéig a 65 év felettiek oltásával végezni tudnak.

Éppen hétfőn indult tömeges oltási kampány Tokióban és Oszakában, a fertőzések által leginkább sújtott két nagyvárosban.

Japán: az amerikai lépés nem változtat semmin

Amerikai olimpiai tisztségviselők ugyanakkor bizakodók, és úgy látják, sportolóik biztonságosan részt tudnak venni a játékokon. Az ország olimpiai és paralimpiai bizottsága azt mondta, nem változtatnak terveiken, és remélik, hogy a helyszíni biztonsági intézkedések, valamint a kiterjedt tesztelés (utazás előtt, a Japánba való megérkezéskor, valamint a játékok ideje alatt) lehetővé teszik az amerikai sportolók biztonságos részvételét. Japán tisztviselők szerint az amerikai utazási korlátozások bejelentése nem lesz hatással az olimpiára. „Bízunk benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a japán kormányt abban, hogy megtartsák a tokiói olimpiát és paralimpiát” – mondta Katsunobu Kato kabinetfőtitkár.

Az olimpiát egyébként nem látogathatják majd külföldi turisták és a japán kormány kormány nem zárja ki azt az eshetőséget sem, hogy ha rosszabbodik a járványhelyzet, akkor teljesen nézők nélkül tartják meg a versenyeket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság  (IOC) a múlt héten hangsúlyozta, hogy az olimpiai falu leendő lakóinak 75 százalékát már május végére beoltották, és ez az arány jó eséllyel meghaladja majd a 80 százalékot az olimpia kezdetére. Az IOC már korábban kizárta, hogy 2020 után idén is elhalasszák vagy 2021-ben töröljék az olimpiát. John Coates IOC-alelnök múlt pénteken azt mondta, akkor is megtartják a játékokat, ha Tokióban továbbra is rendkívüli állapot lesz.

A sportolókat nemcsak a játékok közben, előtte is többször tesztelik majd. Fotó: Nicolas Hoizey // Unsplash

A japánok többsége nem akarja

Az már egy korábbi felmérésből kiderült, hogy a japánok 70 százaléka ellenzi az idei olimpiát, ők a mai amerikai bejelentés nyomán most abban reménykednek, hogy ez már annak előszele, hogy az USA lemondja részvételét a játékokon, ami az egész olimpiára hatással lehet és a japán kormányt is a törlés irányába mozdíthatja. A hivatalos IOC- és egyéb, olimpiai tisztviselői nyilatkozatok egyelőre nem támasztják alá, hogy az USA visszalépne, így az olimpia ellenzői csalódottak, mert azt már korábban is látták, hogy leginkább valamiféle külső nyomás szükséges ahhoz, hogy az ország elálljon a rendezéstől.  

Borítókép: Kyle Dias // Unsplash

Oszd meg!