Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Kyle Dias // Unsplash

Tokióban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, de még mindig megtartanák az olimpiát

A súlyosbodó járványhelyzet miatt a japán lakosság körülbelül negyedét érintő szigorító intézkedéseket vezettek be. Az olimpiát az egészségügyi szakemberek és a lakosság nagy részének tiltakozása ellenére sem tervezik lemondani.  

Japán a koronavírus járvány negyedik hullámának felfutásával néz szembe éppen, emiatt Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hijogóban is szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be. A vasárnap óta érvényben lévő szabályozások május 11-ig tartanak majd, az ország lakosságának körülbelül negyedét érintik – írja a The New York Times

Ezeken a területeken bezárják a bevásárlóközpontokat, vidámparkokat, mozikat és azokat a szórakozóhelyeket, ahol alkoholt árulnak. Az iskolák, az élelmiszerboltok, az egyéb alapvető termékeket árusító üzletek és az éttermek nyitva maradhatnak. Utóbbiaknak csökkenteniük kell a nyitvatartási idejüket és a korlátozások ideje alatt alkoholt egyáltalán nem szolgálhatnak fel. 

A japánok inkább lemondanák, a szervezők kitartanak

A most bejelentett korlátozó intézkedések a tervek szerint nem érintik majd a tokiói olimpiát, de az már biztos, hogy a tavalyról idénre halasztott sporteseményre külföldi nézőket semmiképp nem engednek majd be.

A játékok idejére így is több mint 11 ezer versenyző és több tízezer önkéntes utazna a városba. Az országban múlt szerdán és csütörtökön 4000 fölött volt az új fertőzöttek száma, és az oltási program sem áll még elég jól. A 126,3 milliós lakosságnak csak 0,4 százaléka tekinthető védettnek, azaz megkapta már a második oltását.

Az országban összesen eddig 2 millió oltást adtak be, de sem a sportolók, sem az önkéntesek nincsenek köztük, jelenleg az idősek beoltásánál tartanak. Hashimoto Seiko japán olimpiai miniszter az olimpia önkénteseinek egy online eligazításon azt mondta „A mosolyotoktól fog létrejönni az Olimpia”, de kérdés, mennyi lesz őszinte az a mosoly, hiszen oltást már szinte biztosan nem fognak kapni a július 23-tól augusztus 8-ig tervezett játékok kezdetéig. Maszkból csak kettőt, kézfertőtlenítőből egyet biztosítanak nekik a szervezők. 

Egy április 12-én publikált felmérés szerint a lakosság 70 százaléka szeretné, ha törölnék az olimpiát, vagy legalább módosítanák az időpontját. Ennek ellenére az eddig bő 12 milliárd dollárt a rendezvényre költő szervezőbiztottság mindenképp megtartaná az eseményt.

Egy közleményben nemrég azt ígérték, hogy az összes sportolót napi PCR-tesztekkel fogják szűrni, de az ígéreten kívül más részletet ezzel kapcsolatban nem közöltek. 

100 nap van hátra, de egyre bizonytalanabb, lesz-e nyáron olimpia

Borítókép: Kyle Dias // Unsplash

 


Oszd meg!