Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Japán orvos-szakszervezet lobbizik a tokiói olimpia elhalasztásáért

Alig több mint 60 nappal az olimpia indulása előtt fordult a miniszterelnökhöz a mintegy hatezer doktort tömörítő Tokiói Orvosok Egyesülete, hogy mondják le az eseményt. A nyílt levélben az elmúlt időszakban megugró új fertőzésekre, valamit a Tokiót és több prefektúrát is érintő harmadfokú rendkívüli állapot meghosszabbítására hivatkoztak.

Hiába csökken év eleje óta az olimpia megrendezését ellenzők hangja, még mindig jelentős a nyomás a járványügyi szakembereken és a politikusokon is. Most a Tokiói Orvosok Egyesülete nyílt levélben kérte az ország miniszterelnökét, Szuga Josihidét az ötkarikás játékok újabb elhalasztására. 

A kórházi kapacitások ugyanis az újabb fertőzések megugrása miatt majdnem maximumon vannak. A közelgő kánikula miatt várhatóan több hőkimerülésben szenvedő beteget is el kell majd látni, egy tömegrendezvény pedig végzetes lehet az egészségügy számára – hívta fel a figyelmet az Egyesület.

Több százezres petícióban kérik az olimpia törlését

A szervezőket érintő nyomás egyre nagyobb, hiszen több egészségügyi szakember és szakszervezet figyelmeztetett az olimpia megrendezésének negatív következményeire. 

Hiába csökken a japán népen belül az olimpiát ellenzők tábora is, az olimpia törlését kérő petíciók még mindig több százezres aláírásokat gyűjtenek.

Matt Lee / Unsplash
Még kérdés, hogy rajtvonalhoz állhatnak-e a versenyzők a július végére tervezett nyári olimpiai játékokon. Kép: Matt Lee // Unsplash

Japán a koronavírus első hullámaival szemben sikeresen védekezett, azonban az elmúlt időszakban felerősödtek a kormány járványkezelését bíráló hangok is, sajnos nem alaptalanul.

Az országban az átoltottsági mutató ugyanis rendkívül alacsony, a 126 milliós népesség nagyjából 3,5 százaléka kapott oltóanyagot. Az oltási programra a kormány többször rá akart erősíteni, de a tömeges oltásokhoz készült időpontfoglaló rendszerük több technológiai problémába is ütközött.

A sportolók sem örülnek

Nem csak a lakók aggódnak a saját egészségük miatt. Az olimpia megrendezése a sportvilágban is sok kérdést vet fel, több sportoló is bírálta a játékok megrendezésével kapcsolatos körülményeket.

Az egyik fő gond a kifejezetten olimpiára felkészítő edzőtáborok tömeges elmaradása: ilyen például az Egyesült Államok atlétika-csapatának Japánban tervezett tábora, amit a napokban mondtak le, szintén a pandémiás helyzetre való tekintettel.

Szuga Josihide miniszterelnök bízik abban, hogy probléma nélkül meg tudják rendezni a játékokat, ami szerinte „biztonságos” lesz minden résztvevő számára. Hogy ezt elérjék, szigorú COVID-protokollal és teszteseményekkel is készülnek az olimpiára.

A XXXII. nyári olimpiai játékokat a tavalyi halasztás után idén július 23. és augusztus 8. között rendezik meg.

Borítókép: A tokiói olimpiai stadion. Fotó: Wikimedia

Oszd meg!