Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

–

100 nap van hátra, de egyre bizonytalanabb, lesz-e nyáron olimpia

Száz nap múlva kezdődne az olimpia Japánban, de a lakosság 70 százaléka, a járványügyi szakemberek és néhány politikus is inkább lemondaná. Ha mégis megszervezik idén a tavalyról halasztott sporteseményt, külföldi nézőket semmiképp nem engednek majd be.

A tervek szerint az olimpia július 23-tól augusztus 8-ig tartana, de a járványügyi szakemberek és néhány politikus részéről is egyre nagyobb a nyomás, hogy a romló járványhelyzetben mondják le a játékokat. Egy friss, hétfőn publikált felmérés szerint a japánok 70 százaléka szeretné, ha törölnék a tokiói olimpiát és paralimpiát, vagy legalább módosítanák az időpontját. Az év eleje óta az ellenzők aránya csökkent, januárban a lakosság 80 százaléka szerette volna, ha inkább nem rendezik meg. 

Twitterhadjárat az elkötelezett szervezőbiztosság ellen

Miután egy magas rangú japán kormánypárti tisztviselő elmondta, hogy egyre nagyobb a nyomás, hogy a romló járványhelyzetben lemondják az olimpiát Japánban, a Twitteren is fellázadtak a világ legnagyobb sporteseménye ellen. Csütörtök délután óta több, mint 50 ezren tweeteltek arról, hogy inkább maradjon el az esemény – írja a Reuters.

Ez a londoni olimpia legnagyobb tanulsága – és így segíthet a járványhelyzet kezelésében

Nikai Tosihiró, a Liberális Demokrata Párt főtitkára a TBS televíziónak nyilatkozva tette fel a kérdést, hogy „Ha az Olimpia csak fokozná a járványt, akkor mire jó a megszervezése?” Szuga Josihide miniszterelnök egyik legfontosabb támogatójaként az őszinte és szókimondó megjegyzéseiről ismert.

Később közleményt adott ki, amiben próbált finomítani az álláspontján és azt írta, természetesen szeretné, ha az olimpia és a paraolimpia sikeres lenne, de ha az a kérdés, hogy bármi áron meg kellene-e szervezni, akkor arra a válasz természetesen az, hogy nem.

Bár a helyiek az országban fokozódó járványhelyzetben a negyedik hullámtól tartanak, a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehetne hatékonyan felügyelni a sporteseményt és biztonságban tudni az eseményre érkezőket. A tokiói olimpiai szervezőbizottság közleményt adott ki arról, hogy elkötelezettek a megrendezés iránt.

Külföldi nézőket nem fogadnak majd és a résztvevőkön kívül csak a játékok lebonyolításához szükséges emberek kapnak akkreditációt. Az országba belépő sportolókat és a hivatalos személyeket rendszeres időközönként tesztelik majd.

A gazdaságot nem viselné meg, ha elmaradna 

A lakosság kételyei azonban megalapozottak. A japán Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium adatai szerint jelenleg az ország 126,3 milliós lakosságnak csak 0,4 százaléka tekinthető védettnek, azaz megkapta már a második oltását. Eddig a legalább egyszer beoltottak száma 1,1 millió. A legtöbb beoltott egészségügyi dolgozó és 65 év feletti, de a kormány fontolóra veszi, hogy a sportolókat előre vegyék az oltási sorrendben. Itthon a Magyar Olimpiai Biztosság kérésére január végétől kezdték beoltani a magyar sportolókat.

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Eddig még csak a japán lakosság 0,4 százaléka tekinthető védettnek. Forrás: Unsplash

Akira Koike, a Japán Kommunista Párt képviselője szintén egy tweetben közölte az álláspontját, szerinte lehetetlen megtartani az eseményt és gyorsan döntést kell hozni arról, hogy lemondják. Közben japán egészségügyi szakemberek elismerték, hogy az országban már a járvány negyedik hulláma tart. Csütörtökön Tokióban 729 új esetet regisztráltak, ez a szám február eleje óta nem volt ennyire magas.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik magas rangú tisztviselője szerint a játékok lemondása vagy elhalasztása valószínűleg nem ártana sokat Japán gazdaságának, de nagyobb hatással lenne Tokió szolgáltatási szektorára. A szervezőbizottság eddig bő 12 milliárd dollárt költött a rendezvényre, ezt a veszteséget mindenképp le kellene nyelni.

Fotó: Kyle Dias // Unsplash

Oszd meg!