Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nincsenek jó kilátások, gyorsan terjed Magyarországon a delta variáns

A magyar szakértők a jelenlegi magyar helyzetet elemezve attól tartanak, maszkviselés és a felelős közösségi magatartás nélkül tovább fog terjedni a járvány.

„Noha adatok igazolják, hogy az oltások mérséklik a súlyos megbetegedéseket és a halálozások számát, valamint gátolják a vírus továbbadását, ám azt tapasztaljuk, hogy nagy átoltottság mellett sem sikerült megállítani a covid terjedését” – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese, aki az IME szakfolyóirat infekciókontroll konferenciáján tartott előadást. A Népszava által ismertetett előadáson Jakab arról beszélt, hogy 

A delta variánsnál a nyájimmunitás küszöbe 80 százalékos átoltottság felett van, ám ezt a jelenlegi oltóanyagokkal akkor sem leszünk képesek elérni, ha [Magyarországon] mindenkit beoltottunk.

Az általa vázoltak szerint lehetséges, hogy végül minden országba megfelelő mennyiségű oltóanyag jut el, akkor legyőzhető a vírus. A másik forgatókönyv, hogy az oltatlanság miatt újabb és újabb variánsok fejlődnek ki, melyek képesek lesznek kijátszani az oltásokat, így viszont ketté szakad a világ a jobb oltóanyagokhoz hozzáférő fejlettebb, és a gyengébb vakcinákkal rendelkező szegényebb országokra.

A WHO megítélése szerint év végére a világ lakosságának 40 százaléka, jövőre 70 százaléka lehet beoltva, ezek alapján pedig jönnek majd az újabb variánsok és a módosított vakcinák.

Kevés lesz az oltás a jelenleg járványgörbe alapján az esetek visszaszorítására

– erről már Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa beszélt a konferencián. A járvány terjedési sebessége elérte az R-1,3-as értéket Magyarországon, vagyis gyorsan terjed a delta variáns. Rontja a kilátásokat a maszkviselés mellőzése, az oltási hajlandóság sem növekszik kellő mértékben, valamint a nagy rendezvényeken való részvétel is segíti a vírus terjedését Oroszi szerint.

„Csúf” következménye lehet annak, ha egy újabb variáns jelenik meg, amelyik a védettebb csoportokban is komolyabb megbetegedést okozhatnak. Az influenza-járvánnyal együttesen így komoly terhelés alá kerülhet az egészségügyi ellátórendszer.

A járvány a 6-11 évesek körében terjed a leggyorsabban – osztotta meg tapasztalatait Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója. Ez nem csak a korosztályban még nem engedélyezett oltásoknak miatt van így, hanem sokszor a szülők sem oltottak, illetve a 12 évnél idősebb gyerekek körében is alacsony, 49 százalékos az átoltottság.

Kiemelt kép: Matteo Jorjoson/Unsplash

Tiltakoznak a háziorvosok az operatív törzs utasítása ellen

Oszd meg!