Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nincs még vége, rekordot döntött a napi halálozás Indiában – és ez rossz hír

Miközben a világ nyugati fele a nyitás heteit éli, a világgazdaság ázsiai kulcsszereplője napi küzdelmet folytat az emberéletekért. Ha India megáll, megáll vele a fél világ.

A napi halálozási rekord dőlt meg szerdán Indiában, 7374 halálesetet jelentettek, miután felülvizsgálták az ország halálozási adatait, kiegészítve a magánkórházakban és az otthonukban elhunytakkal – írja a Reuters. Az egyik legjelentősebb változás Bihar tartományban, India egyik legszegényebb régiójában volt, ahol korábban összesen 5400 halálesetet jelentettek, de a felülvizsgálat eredményeként több mint 9400-ra emelkedett a számuk.

Az országban 29,3 millió fertőzöttről és összesen több mint 363 ezer halottról van tudomása az egészségügyi minisztériumnak. Szakértők szerint a helyzet ennél jóval rosszabb lehet, miután az adatok megbízhatóságát, a tesztelések számát befolyásolta, hogy az egészségügyi ellátás a legtöbb tartományban kritikus állapotba került.

És ez miért fontos?

Az emberéleteken túl aggasztó az is, hogy a világ egyik legfontosabb nyersanyagkitermelő, illetve feldolgozó és gyártóiparáról ismert ország a krízis közepette nehezen tudja betölteni szerepét a kereskedelmi láncokban. Korábban a Forbes is bemutatta, hogy a megszakadt szállítási, gyártási láncok miatt jelentős áremelkedés és alkatrészhiány jellemzi az autógyártást, az elektronikai és a ruházati ipart, illetve az építőipart. Az ázsiai országnak akkora szerepe van a globális ellátási láncokban, hogy kis túlzással: „Ha India megáll, megáll a fél világ”

Megakadtak a világ kicentizett gyárai. Jön a tartalékolás kora?

Oszd meg!