Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris.
Fotó: Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris.
Üzlet

Nem ül tovább a fel nem használt vakcináin az USA

Forbes
2021. március 19. 3 perc olvasás

A Biden-adminisztráció egyik tisztviselője megerősítette, hogy 4 millió, az Egyesült Államokban engedéllyel még nem rendelkező Astrazeneca vakcinát adnak át Mexikónak és Kanadának. 

Egy sajátos kölcsönmegállapodás részeként az USA 4 millió dózis Astrazeneca-vakcinát oszt meg a szomszédaival, 2,5 millió adag jut Mexikóba, 1,5 millió Kanadába – értesült a Reuters hírügynökség. A gyártási kapacitások miatt több szövetséges ország is gondban van, nekik ad most oltóanyagot Amerika, ezt majd később visszakapja, ha lesz elég vakcina a piacon.

A Biden-kormányon egyre nagyobb volt a nyomás, mert több országban már engedélyhez jutott a vakcina, az Egyesült Államokban várhatóan 3 hét múlva kapja meg a szükséges engedélyeket, Washington mégis ült a készletein, miközben Mexikóban a járványhelyzet kifejezetten rossz. Március eleji találkozójukon a mexikói elnök kifejezetten kérte amerikai kollégáját, egyezzen bele a kölcsönvakcinák átadásába. A vakcinairigység persze nem amerikai sajátosság, az ausztrálok Európára vannak kiborulva

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

A Reutersnak amerikai kormányzati tisztviselők már azt mondták, a vírus nem ismer határokat, és hogy csak akkor lehetünk túl mindezen, ha Amerika segíti a globális partnereit, vagyis a hét eleji álláspont jócskán finomodott. Ebben vélhetően az is közrejátszott, hogy az Egyesült Államok oltóprogramja viszonylag jól halad és az Astrazeneca is bejelentette, hogy április elejére – mire a vakcina megkapja a szükséges engedélyeket – 30 millió dózist tud leszállítani az amerikai oltóanyaggyárából (a hírre emelkedett is a gyógyszergyár részvénye, amely korábban jelezte, Európába egyelőre nem tudja leszállítani az ígért mennyiséget, Magyarországra is kevesebb oltóanyagot tud csak küldeni).

Vélhetően pár nap és bejelentik a vakcinakölcsön-megállapodásokat hivatalosan is, a 2 millió ember beoltására elegendő szérum átadása nemigen érinti Biden azon ígéretét, hogy május végére az Államok valamennnyi felnőtt lakosa számára elérhető legyen a vakcina. 

Kimondták megint: a vakcina biztonságos

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tegnap megerősítette, hogy az Astrazeneca vakcinája biztonságos. Felmerült a gyanú, hogy az vérrögképződést okoz, de ezt semmilyen tudományos adat nem támasztja alá, maga a gyártó is többször jelezte, az oltóanyag biztonságos. Ennek ellenére óvatosságból egy tucat európai ország leállt az Astrazeneca-oltások beadásával a hét elején, most sorra jelentik be, hogy újra beveszik az oltási programjukba. Magyarország a héten is folytatta az oltásokat a brit-svéd gyár oltóanyagával. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris. Fotó: Twitter/POTUS