Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az EU-ban sok helyen leálltak vele, Mexikó kért a vakcinából, ami az USA-ban raktárakban porosodik

Egyre többen bírálják az Egyesült Államokat, mert miközben engedéllyel még nem rendelkezik az országban a svéd-brit Astrazeneca Covid-vakcinája, a központi kormányzat betárazott belőle. A felhasználatlan készletekből Mexikó kért, miközben Európa több országa óvatosságból leállt az oltóanyag használatával. 

Az amerikai, kétoldali kapcsolatokért felelős mexikói külügyminiszter-helyettes, Martha Delgado elismerte, hogy országa jelezte Washingtonnak, hogy átvenne készleteket az Astrazeneca-oltásból, a hatóanyagot Mexikóban ugyanis már engedélyezték és oltanak is vele, szemben az USA-val, ahol raktárakban áll a vakcina. A Reuters tudósítása szerint a mexikói diplomácia jelezte igényét a Biden-adminisztráció felé, melyet egyre többen bírálnak a vakcinák bespájzolása miatt. A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador maga tárgyalt erről Bidennel, mikor a hónap elején találkoztak (virtuálisan). 

Obrador egészen pontosan „kölcsönvakcinát” kért, mivel az országgal leszerződő Biontech-Pfizer jelezte, késni fognak a szállítmányai. Mexikó nem áll jól az átoltottságban, pedig orosz és kínai vakcinát is használnak már, a gond, hogy kevés oltóanyaghoz jutnak hozzá. Mexikó 2 millió adag Astrazeneca oltást rendelt korábban, amiből eddig közel 900 ezret kapott meg. 

Beszállt a mexikói milliárdos is a vakcinabeszerzésbe

Argentínával együtt a szószólói annak, hogy a gazdagabb országok adjanak több vakcinát a feltörekvő és szegényebb országoknak. Ez amúgy jól felfogott érdekük is, hiszen a járványt az országhatárok nem állítják meg. 

Az Egyesült Államok egyelőre nem jelezte Mexikónak, hogy megosztja-e a szomszéddal a felhalmozott készleteit.

Mexikóban a világon a legmagasabbak közé tartozik a koronavírus halálos áldozatainak száma, ezért komoly erőfeszítéseket tesz arra, hogy vakcinához jusson. Még a kubai vakcinafejlesztésbe is bekapcsolódtak. 

Mexikó – Argentínával együtt – korábban a mexikói milliárdos, Carlos Slim alapítványának pénzügyi támogatásával kötött megállapodást az Astrazenecával 250 millió adag vakcina előállításáról és terjesztéséről Latin-Amerikában. A gyártó kapacitásgondokkal küzd, a hétvégén elismerte, hogy az EU-ba se tudja leszállítani az ígért mennyiséget.

A mexikói kérés az Államokban még szintén nem engedélyezett Novavaxra is érvényes, illetve Modernát is kértek, de ezzel már oltanak az amerikaiak is. Egy amerikai tisztségviselő név nélkül azt mondta a Reutersnak, hogy

az Egyesült Államok jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy megossza készleteit másokkal.  

Az Astrazeneca oltóanyagát az Egyesült Államok hatóságai nagyjából egy hónap múlva engedélyezhetik, addig is azon dolgozik a járványügy, hogy megszervezze annak hatékony elosztását. 

Újabb késedelmek az európai oltási kampányban

Közben tegnap több európai ország is felfüggesztette az Astrazeneca vakcina használatát. Miután több ország is lehetséges, súlyos mellékhatásokról jelentett, Németország, Franciaország és Olaszország is leállt a szérum beadásával óvatosságból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor megerősítette, hogy a mellékhatások és a vakcina között nincs bizonyítható kapcsolat, nem szabad pánikba esni:

az oltás előnyei még mindig messze túlszárnyalják az azzal járó kockázatokat. 

Múlt héten Dánia, majd Norvégia jelentette be, hogy egyelőre leállnak az Astrazeneca beadásával, mert néhány elszigetelt eset arra engedett következtetni, az oltóanyag vérrögöt okoz. A gyártó közölte, nincs bizonyítható kapcsolat a vérrögképződés és a vakcinájuk között. A skandinávok után Írország, Bulgária, Izland és Hollandia állt le a vakcina beadásával, aztán egyelőre a spanyolok is felfüggesztették annak használatát. 

Vakcinavállalások Magyarországra: a keletiek arányaiban, az EU darabszámban áll jobban

Az európai oltási program a beszerzési gondok miatt amúgy sem halad a várt tempóban, a kelet-európai régióban komoly gondokat okoz a járvány harmadik hulláma, és egyre több nagy, nyugat-európai ország kényszerül zárásra. 

Magyaroszágon továbbra is használják az Astrazeneca oltását, a múlt héten kiderült, mi is kevesebbet kapunk az ellátási gondok miatt. A héten újabb 100 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra, ahol az átoltottság és a vakcinaellátottság is jónak mondható, az oltakozás azonban egyelőre nem olyan hatékony, mint azt a kormány korábban remélte. 

 

 

Oszd meg!