Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elegük van az ausztráloknak az EU-s vakcinablokádból, egymillió oltást követelnek

Márciusban 250 ezer Astrazeneca-oltás szállítását állította le az EU Ausztráliába. A szigetország a szomszédjában tart egészségügyi katasztrófától és új koronavírus-mutációk kialakulásától.

Nemrégiben döntött úgy az EU olasz kérésre, hogy a korábban Ausztrália által lekötött 250 ezer Astrazeneca-vakcinát nem szállít el a szigetországba. Olaszország az európai koronavírus elleni vakcinahiánnyal indokolta a kérését.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy több európai ország (köztük Olaszország is) felfüggesztette az Astrazeneca-oltások beadását egészségügyi kockázatokra hivatkozva. Közben az USA-ban még nem is engedélyezték a svéd-brit fejlesztésű vakcinát, de az amerikai raktárakban stócokban áll, de ők sem adnak a problémákkal küszködő Mexikónak.

A Reuters szerint az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison viszont azt mondja:

hazája szerződést kötött az Európai Unióval, fizetett is az oltásokért, és most különösen nagy szüksége lenne a megérkezésükre, ugyanis a szomszédos Pápua Új-Guineában egészségügyi katasztrófa fenyeget, és az ottani emelkedő esetszám Ausztráliában is újabb fertőződésekhez vezethet.

Ausztrália ezért 8000 vakcinát már át is küldött a szomszédos szigetországba. A régiót azonban nagyobb mennyiségű oltás mihamarabbi megérkezése nélkül komoly veszély fenyegeti. Az egészségyügy túlterheltsége mellett akár új vírusmutációk is kialakulhatnak.

Minden második kismama covidos

Pápuán nagyon kevés tesztet végeznek, ezekből nehéz következtetni a koronavírus-járvány valódi méretére az országban. Az ugyanakkor ismert, hogy a főváros, Port Moresby kórházába érkező kismamákon elvégzett tesztek fele pozitív eredményt mutat.

Az ország miniszterelnöke, James Marape jelezte, hogy „a járvány elszabadult” Pápuán, és a kórházak hamarosan képtelenek lesznek bírni a rájuk nehezedő nyomást.

Marape ezért arra kérte a lakosságot, ha tehetik, ne utazzanak. Ugyanakkor vírusgócot jelenthetett nemrégiben, hogy az Ausztráliától elnyert függetlenség utáni első miniszterelnök, Michael Somare halálát ezrek gyászolták az utcákon.

Az ausztrálok szerint az EU vakcinablokádja komoly veszélybe sodorja a kilencmilliós országot és a régiót, ezért az Egyesült Államoktól, Japántól és Indiától is segítséget kérnek.

Borítókép: Astrazeneca

Oszd meg!