Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem mind arany, ami fénylik: Hollywoodnak csak hat dollármilliárdosa van

A hollywoodi sztárok nagy többsége extrém gazdag, ám meglepően kevesen vannak azok, akik közülük dollármilliárdosok is. A kiváltságos hat embert a többiektől az különbözteti meg, hogy nemcsak a showbizniszben teljesítenek jól. Pénzüket sikeres vállalkozásokba fektetik, ami az alapfizetések mellett általában sokkal jövedelmezőbbek.

Az egyébként is szűkös társaság ráadásul nem is olyan rég bővült hat főre: Kylie Jenner, Jay-Z és Kanye West csak az utóbbi két évben lépte át a milliárdos álomfizetést. Legtöbbjük saját márkás ruhamárkákban vagy szépségápolási termékekben utaznak – írja a Business Insider.

Hollywood legújabb dollármilliárdosa: Kanye West (1,3 milliárd dollár)

A rapper-divattervező április 14-én került fel az amerikai Forbes milliárdoslistájára. A 42 éves Westnek albumai is busásan hoztak a konyhára, ám a milliárdostérképre a Yeezy nevű ruhamárka tette fel. A Forbes szerint saját divatcége 1,26 milliárdot termel.

Westnek további 17 millió dollárnyi készpénze, 53 millió dollárnyi részvénye, 21 millió dollár értékű ingatlanja, 3,8 millió dolláros járműparkja és 297 ezer dollár értékű állatállománya van. Az amerikai Forbes becslése alapján West vagyona összesen 1,3 milliárd dollár, bár ezt az érintett kevesli. „Nem egymilliárd. 3,3 milliárd, csak a Forbesnál, úgy tűnik, senki sem tud számolni.”

A legfiatalabb dollármilliárdos: Kylie Jenner (1 milliárd dollár)

2019-ben a csapból is az folyt, hogy az amerikai Forbes becslése alapján az akkor 21 éves Jenner lett a legfiatalabb self-made dollármilliárdos. Vagyona nagy része a szépségápolási termékekkel foglalkozó Kylie Cosmeticsből származik, a Coty Inc. nevű kozmetikai óriásvállalat tavaly novemberben 1,2 milliárd dolláros értékelés mellett vásárolt többségi részesedést a cégben.

A 22 éves Jenner 10 évesen, a családi valósághowban tűnt fel először, azóta is sikeresen építi influenszer karrierjét a közösségi média felületein. Befolyása akkora, hogy 2018-ban a Snapchat részvényei 7 százalékot zuhantak, miután Jenner kitwittelte, hogy nem használja tovább az alkalmazást.

Az első dollármilliárdos rapper: Jay-Z (1 milliárd dollár)

Az 50 éves rapper körülbelül bruttó 500 millió dollárt kapott albumai után, de vagyona jelentős része üzleti vállalkozásai után jár – írja az amerikai Forbes. Az Iconix Brand Group 2007-ben 204 millió dollárért olvaszotta be portfóliójába Jay-Z saját ruhamárkáját, és a rappernek fontos bevételi forrás a D’Ussé nevű konyakbrand is.

Jay-Z 2015-ben 56 millió dollárért vette meg a Tidal nevű streaming szolgáltatót. Két évvel később a Sprint amerikai mobilszolgáltató 200 millió dollárért 33 százalékos részesedést vásárolt a társaságban, a vállalat értékét ez 600 millió dollárra tornászta fel. A rapper részvényeinek jelenlegi értéke több mint 100 millió dollár – írja a Forbes.

A rappernek van egy 70 millió dolláros műtárgy-gyűjteménye, 70 millió dollárnyi részvénye az Uberben, ingatlanjai összértéke pedig 50 millió dollár.

A médiamogul: Oprah Winfrey (2,6 milliárd dollár)

A szegény családból származó Winfrey 25 évig vezette az Oprah Winfrey Showt. Kihasználta a műsor sikerét és vagyonából felépített egy 2,6 milliárd dollár értékű médiabirodalmat. 25,5 százalékos tulajdona van saját televíziós csatornájában, az OWN-ban, 8 százalékot birtokol a WW Internationalben (globális wellnesscég és a világ vezető kereskedelmi súlykezelési programja) és hosszútávú szerződést kötött az Apple Tv-vel is. Kiegészítésként gyakran vállal szinkron és színészi munkákat is.

A háromszoros Oscar-díjas: Steven Spielberg (3,6 milliárd dollár)

Az amerikai Forbes szerint a vagyon jelentős része még mindig a filmjeiből jön, de jól profitál az Universal tematikus parkjaiból is. A saját filmjei alapján felhúzott vidámparkokban minden eladott jegy után ő is kap részesedést. Legjobban az általa is alapított Dreamworks eladásával járt, amit 2016-ben 3,8 milliárd dollártért adott el a NBCUniversalnak. Vagyonát a Forbes 3,6 milliárd dollárra becsüli, a Bloomberg még ennél is többre: számításaik szerint az meghaladja a 6,15 milliárd dollárt.

A Star Wars és az Indiana Jones apja: George Lucas (5,2 milliárd dollár)

A világ két legismertebb film franchise-a az ő fejéből pattant ki, azonban vagyona legnagyobb része mégsem ezekből származik. 2012-ben 4,05 milliárdért adta el a Lucasfilm stúdiót a Disney-nek. A Csillagok háborúja filmek közül egyébként a legjobban a Baljós árnyak teljesített, ez 474 millió dollárt hozott. Lucas vagyonát a Forbes 5,2 milliárd dollárra értékeli.

Nyitókép: Thomas Wolf, www.foto-tw.de / Wikimedia Commons

Oszd meg!