Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

nASA / JHUAPL / STEVE GRIBBE

A NASA következő küldetése: eltéríteni egy aszteroidát

A DART űrszonda a világ első bolygóvédő rendszere, amit arra terveztek, hogy egy égitestbe becsapódva megváltoztassa annak mozgását és irányát. Ez az első hasonló típusú küldetés – írja a BBC.

A tudósok szerint a jövőben a Föld számára egyre nagyobb gondot okoznak majd a kisebb aszteroidák, többek között ezért is vágott bele a NASA egy olyan űreszköz fejlesztésébe, ami képes lehet megoldani a problémát. Az űreszközt kedden indították el Kaliforniából, a DART névre keresztelt űrszonda körülbelül 10 hónapig fog keringeni 11 ezer kilométerre a Földtől.

Elindult az űrturimzus: egyre többen építenének odaföntre szállodákat is. Nemcsak vicces próbálkozók vannak

Az áldozat egy focistadion méretű kisbolygó

A küldetés célja, hogy leteszteljék, a DART képes lesz-e kinetikai erő segítségével, az aszteroidába nagy sebességgel belecsapódva megváltoztatni annak röppályáját, megmentve ezzel a Földet az esetleges katasztrófától.

Forrás: NASA

A DART által megtámadott Dimorphos igazából nem jelent valós veszélyt, pirinyónak tűnik a dinókat is kipusztító Chicxulub nevű elődjéhez képest, ami 66 millió évvel ezelőtt csapódott a Földbe.

Mégsem hiábavaló a teszt, mivel a tudósok szerint a jövőben sokkal inkább ezek a kisebb aszteroidák jelenthetik a veszélyt, ezek fognak gyakrabban a Föld közelében rakoncátlankodni.

A DART áldozata egy focistadion méretű kisbolygó lesz. Ha minden jól megy, az űrszonda 2022 szeptemberének végén, 24 000 kilométer per órás sebességgel csapódik majd a célpontba.

Kiemelt kép: NASA / JHUAPL / STEVE GRIBBE

Oszd meg!