rövid hír

Még több évig kihathat a fiatalok munkaerőpiaci helyzetére a covid

Forbes
2021. július 05. 3 perc olvasás

Hiába indult el sok helyen a nyitás a tavasszal, a fiatal felnőttek még akár évekig szenvedhetnek a koronavírus negatív munkaerőpiaci hatásaitól, mutat rá egy felmérés.

A kutatást, amelynek eredményeiről a The Guardian írt bővebben, több mint 8 ezer, 18-24 év közötti fiatal felnőtt megkérdezésével készítette a Yougov brit nemzetközi piackutató cég.

A válaszadók több mint negyede aggódott amiatt, hogy mentális egészsége negatívan hat álláskeresési esélyeire a covid után. Nagy-Britanniában egy másik felmérés pedig már korábban rámutatott arra, hogy

a fiatalabb munkavállalókra sokkal nagyobb mentális terhet rótt a koronavírus miatti bezártság,

mint idősebb kollégáikra: a 18-24 évesek két és félszer nagyobb valószínűséggel nem álltak vissza a munkába, és maradtak szabadságon, mint bármelyik más korcsoport, hiába nyitott közben újra a gazdaság és így a munkahelyek is.

A felmérés a brit példát hozza, de a bezártság időtartamára vonatkozó számok sokhelyütt hasonlók: ott éppen 15 hónap bezártság után nyitottak tavasszal, vagyis ennyi nem várt megszakítás volt a fiatalok tanulmányaiban, de persze azokra sem volt jó hatással, akik épp beléptek a munka világába és dolgozni kezdtek.

Bár Nagy-Britanniában tavasszal elkezdődött a nyitás, a 18-24 évesek több mint 20 százaléka arról számolt be, hogy mentális problémái voltak az utóbbi hónapokban.

Borítókép: Alexis Brown // Unsplash
Épp, hogy elkezdtek volna dolgozni, jött a covid. Forrás: Alexis Brown // Unsplash

Egy másik, a témához kapcsolódó kutatásában a londoni IFS (Institute for Fiscal Studies) kutatóintézet is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok még évekig megszenvedhetik a covidot követő recessziót.

A Yougov-kutatásban csak 48 százalék nyilatkozott úgy, hogy pszichésen minden rendben van vele, míg az idősebb korcsoportokban, például az 55-64 közötti korosztályban ez az arány jóval magasabb, 64 százalék volt.

A 18-24 évesek 27 százaléka amiatt aggódott, hogy mentális egészsége miatt nem talál munkát a következő hónapokban, míg a 35-54 éves korosztályban csak 20 százalékos volt ez az arány,

az 55-64 évesek között pedig még alacsonyabb, 10 százalékos. Szakértők szerint nem szabad alábecsülni a fiatalok problémáit, hiszen a covidot követő gazdasági válság még az azóta elindult fellendülés ellenére is súlyos hatással van rájuk: mentális egészségükre és karrierkilátásaikra egyaránt.

Nagy-Britanniában a kormány hivatalos szabadságprogrammal támogatta a fiatalokat a koronavírus alatt, így sokan ahelyett, hogy beléptek volna a munkaerőpiacra, inkább továbbra is a szüleiknél laktak a járvány alatt. A statisztikák szerint egyébként éppen ezért kétharmadrészben a 25 év alattiaknak tulajdonítható a foglalkoztatás covid alatti csökkenése.

Az IFS szerint nem meglepő, hogy a fiatalok sokkal pesszimistábbak a pénzügyi közeljövőjüket tekintve, mivel hamarosan véget ér a szabadságprogram, és a szülőkkel való együttélés sem fenntartható (vagy épp vágyott) opció számukra hosszabb távon.

Arról, hogy a gyerekekre hogyan hatott a covid, ebben a cikkünkben írtunk.

Borítókép: Mimi Thian // Unsplash