Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Puskás Aréna // Facebook

Minél több embert be akarnak engedni a budapesti Eb-meccsekre

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azt szeretné, hogy a lehető legtöbb szurkoló nézhesse az Európa-bajnoki mérkőzéseket a Puskás Arénában.

A nyári foci Európa-bajnokságot 12 város rendezi szerte Európában, ahogy írtuk egyelőre Dublin az egyetlen, ahol komoly kétségek merültek fel. A rendező városoknak szerdán kellett leadniuk az UEFA-nak, hogy mennyi nézővel számolnak a mérkőzéseken, a tornát szervező európai szövetség ugyanis kikötötte, nem lehetnek zártkapus meccsek az egy évvel elhalasztott tornán, amelyen a magyar válogatott is szereplni fog. 

MLSZ: az újranyitás és az Eb két külön dolog

„Azt szeretnénk, hogy amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi – a lehető legtöbb szurkoló a Puskás Arénában nézhesse a mérkőzéseket, a biztonsági és járványügyi előírások maximális betartása mellett” – fogalmazott az MTI-nek Sipos Jenő.

Az MLSZ szóvivője hangsúlyozta, ami az Eb-rendezést és a magyarországi újranyitást illeti, két külön dologról van szó, amelyeket nem szabad összemosni.

Sipos ezzel azokra a felvetésekre reagált, miszerint azért jelentette be a kormány szerdára időzítve a nyitást, mert aznap kellett választ adniuk az UEFA-nak. Mint mondta, ha két héttel előbb, vagy két héttel később lett volna a határidő, nagy valószínűséggel akkor is ugyanazt a választ adta volna az MLSZ.

Még mindig nem mondják meg, mennyi embert akarnak a Puskásba vinni

Az UEFA várhatóan pénteken közli, hogy a 12 rendező város stadionjában mekkora kapacitással számolnak, amelyen legfeljebb április 28-áig lehet még változtatni. Az MLSZ a hivatalos tájékoztatásig nem hozza nyilvánosságra a saját elképzelését.

A Puskás Aréna 67 200 férőhelyes, vagyis félház esetén több mint 30 ezer embert engednének be.

A Puskás Aréna 67 200 férőhelyes, vagyis félház esetén több mint 30 ezer embert engednének be.

„Az MLSZ feladata most, bő két hónappal az esemény előtt, hogy tervezzen, és próbáljon átlátható helyzetet teremteni a jegyvásárlók, szurkolók számára. A részletekről a jövő héten adunk bővebb tájékoztatást” – mondta Sipos.

A héten az szivárgott ki, hogy Budapest legalább félházzal szeretne meccset rendezni.

Az UEFA hivatalos közlése előtt Baku és Szentpétervár közölte, hogy vállalja, hogy a stadionkapacitás 50 százalékát feltölti. Nagy a szórás az eddig bejelentett számokban: Bukarest például csak 25 százalékos feltöltést vállal, a hírek szerint a legtöbben így számolnak, de a már említett Dublin helyzete azért is ingott meg, mert csak 10 százalékot töltenének fel.

Az angol szövetség viszont optimista, a döntő a londoni Wembley-ben lesz, a helyi szövetség, az UEFA és a kormány is azon van, hogy ezt már teltház előtt rendezzék. Anglia átoltottságban igen jól áll, fontos lélektani pillanat lenne, nemcsak az ország, de egész Európa számára egy teltházas döntő, ugyanakkor a harmadik hullám számos EU-tagállamban súlyosan leterhelte az egészégügyi rendszert és rengeteg áldozatot szedett. 

Szlávik: a focimeccs még rizikó, a strand már nem lesz az nyáron

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezetője az Inforádióban beszélt arról tegnap, hogy nyáron jöhetnek majd csak a nagyobb engedmények, elsősorban nagy, nyílt területeken. „Nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni” – mondta Szlávik. 

A kontinenstornát 12 városban – köztük Budapesten – bonyolítják le június 11. és július 11. között. A helyszínekről várhatóan az UEFA április 20-ai kongresszusán hoznak végső döntést. A Puskás Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek, a magyar válogatott Budapesten fogadja a címvédő portugál és a világbajnok francia csapatot. A csoport negyedik tagja Németország lesz.

Az UEFA már kikötötte: csak hazai nézők lehetnek az arénákban. Azt pedig tegnap Gulyás Gergely jelentette be, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkező embereket engednek majd be a meccsekre. 

A járványügyi korlátozások mellett a Puskásban játszottak már nézők előtt nemzetközi meccseket, tavaly a Fradi is fogadott így ellenfelet a Bajnokok Ligájában, de az európai Szuperkupa-döntőt is nézők előtt rendezték. Idén tavasszal több nemzetközi kupameccset hoztak Budapestre (játszott itt a Liverpool, a Lipcse és a Manchester City is), de azok zártkapusak voltak mind.  

Oszd meg!