Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dimitri Karastelev / Unsplash

Mérföldkő: jön a 10 négyzetméteres szabadság holnaptól

Ahogy arról korábban kormányrendeletben már rendelkeztek, 2,5 millió beoltott után új szabályok lépnek életbe, amit Orbán Viktor kormányfő óvatosan (és joggal) inkább újraindításnak nevezett nyitás helyett. Most bejelentette: beoltottak 2,5 millió magyart. A szolgáltatók fellélegezhetnek, a harmadik hullám tetőzött, de az egészségügyi ellátó rendszer komoly nyomás alatt van továbbra is. 

„Fontos mérföldkőhöz érkeztünk: 2,5 millió honfitársunk beoltva” – jelentette be a kormányfő egy Facebook-videóban.

A kormány már korábban döntött arról, hogy a járványügyi adatoktól függetlenül, ha megvan a 2,5 millió beoltott, akkor új szabályok lépnek életbe. 

Orbán Viktor: indul az újraindítás

Orbán Viktor: indul az újraindítás

A két legfontosabb: 

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul, így az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva. A hosszabb nyitva tartási idő szigorúbb szabályokkal párosul: 10 négyzetméterre egy vásárlót engedhetnek csak be az üzletek (bár van, aki már jelezte, 15 négyzetméterben határozta meg a limitet). 

  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Az oltási program hasonló tempóban folytatódik

A kormányfő felhívta rá a figyelmet, hogy

járványügyi intézkedések továbbra is lesznek, ezeket be kell tartania mindenkinek.

A járványra háborús hasonlatot használva azt is mondta, az egyetlen hatásos fegyver ez ellen a vakcina. Az oltási program folytatódik hasonló tempóban. Arra kért mindenkit, aki nem regisztrált, tegye meg, és akit behívnak, vegye fel az oltást. A kormányfő azt is mondta, „Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek”. 

A harmadik hullám vélhetően tetőzött Magyarországon, a járványügyi adatokban apró javulás látható, de a helyzet továbbra is súlyos, az ellátórendszer komoly nyomás alatt van. 

 

Oszd meg!