Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kormány: a korlátozások nem állítják meg a vírust, újabb nyitás jöhet

Gulyás Gergely tartott ma tájékoztatót, az ún. kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az Astrazeneca-ügyről és az újabb intézkedésekről. 

Eddig több mint 2,6 millió ember kapott oltást, már 1 millióan vannak, aki megkapták a második, emlékeztető adagot is (Magyarországon jelenleg csak kétfázisú vakcinák bírnak engedéllyel), összesen 4 millió ember van, akit regisztrált az oltásra. A miniszter arra kért mindenkit, aki eddig nem tette, hogy regisztráljon. A kormány terve az, hogy a hónap végéig beoltják az összes eddig regisztráltat, vagyis április végére meglehet a 4 millió fő, aki megkapta az első adagot. 

Újabb nyitás, valószínűleg jövő héten 

Gulyás azt mondta, a kormányülésen megállapították, hogy

a korlátozások nem állítják meg a vírust.

Újabb lazításokról dönthetnek a jövő héten, a kormány továbbra is a beoltottak számához köti az intézkedéseket, 3 millió beoltottnál jöhetnek az újabb, nyitással kapcsolatos lépések. Ezt a jelenlegi oltási ütem mellett jövő héten elérhetjük. 

Tovább oltanak az Astrazenecával

A miniszter azt mondta, a magyar szakemberek véleménye is megbízható, de az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) iránymutatása alapján folytatják az oltást az Astrazeneca vakcináival. 

További fontos bejelentések:

  • Iskolanyitás: marad a korábban megjelölt április 19. Gulyás szerint a tanárok Pfizert kaptak, az első oltás után ez 80 százalékos védelmet nyújt, így biztonságosan visszatérhetnek az iskolákba. 
  • A kormány értékelése szerint valamivel túl vagyunk a járvány csúcsán
  • Április: a teraszok talán nyithatnak, az edzőtermek még biztosan nem. 
  • Sporteseményekre csak védettségi igazolvánnyal lehet menni – így a budapesti foci Eb meccseire is. Nem tudni, mikor mehetnek majd szurkolók majd más sporteseményekre.
  • Az érettségizők megkaphatják még a vizsgák előtt az oltást, júniusra mindenkit be tudnak oltani. (A 16-18 évesek oltását egyelőre még nem engedélyzeték, de tervben van, erről majd Müller Cecíliának és az NNK-nak kell döntenie.) Gulyás azt is mondta, hogy a vírus ugyan nem veszélytelen erre a korosztályra, de csekélyek a kockázatok. 
  • Május végéig 7 millió oltása lesz az országnak (ebben már benne lesz a Janssen egyfázisú vakcinája is).
  • Gulyás szerint nem elhamarkodott a nyitás, egyelőre óvatosan és fokozatosan indítják újra az országot, szerinte a héten életbelépett intézkedések miatt nem emelkedik a kontaktusszám (a Magyar Orvosi Kamara bírálta a kormányt a szerinte elhamarkodott nyitás miatt). 
  • Fontos, hogy a regisztráció időpontja már nem mérvadó az oltási sorrend meghatározásánál (korábban ezt mondták): a legfontosabb a veszélyeztetettség mértéke. 
  • Négyzetméter-szabály: a szolgáltatóknál ilyen nincs, a kis alapterülető fodrászatokba amúgy sem mennek be többen, hozott példát Gulyás. 
Oszd meg!