Fotó: madartzgraphics // Pixabay
Fotó: Fotó: madartzgraphics // Pixabay
rövid hír

Kiderült, mennyit fizetett a lengyel kormány a Pegasusért

Forbes
2022. január 04. 2 perc olvasás

A lengyel kormány 5,4 millió euróért (2 milliárd forintárt) vásárolhatta meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert.

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap információi szerint a kormány törvénytelenen módon, az Igazságügyi Alap forrásait felhasználva szerezte be a kémszoftvert – írja az Euractiv.com a Gazeta Wyborcza alapján.

Az Igazságügyi Alap feladata, hogy összegyűjtse a lengyel bíróságok által kiszabott büntetéseket, és ezt a pénzt az áldozatok megsegítésére és a bűnmegelőzésre fordítsa. Emellett a közelmúltban jelentek meg információk arról, hogy a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) ellenzéki képviselők megfigyelésére is használta a Pegasust.

A lengyel napilap szerint a Pegasus beszerzését az Igazságügyi Alap pénzügyi tervének módosítása tette lehetővé, amelyet 2017-ben hagyott jóvá a parlament államháztartási bizottsága.

A Gazeta Wyborcza szerint Izrael néhány hónappal korábban, Beata Szydło lengyel és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója után döntött úgy, hogy eladja Lengyelországnak a Pegasus licencét.

A lengyel igazságügyi minisztérium cáfolja a lap állításait, azt közölték, hogy az alapot csak a bűnözés elleni küzdelemre lehet felhasználni.

A 2019-es parlamenti választások előtti hetekben a lengyel ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédjét, Roman Giertychet célozták meg a Pegasussal. Két évvel később az igazságszolgáltatás kormánypárti ledarálása ellen küzdő kritikus ügyész, Ewa Wrzosek és Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor mobilját is meghekkelték.

A Direkt36 még júliusban írta meg, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethették be azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kiberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. 

Fotó: madartzgraphics // Pixabay