Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elismerték: a magyar kormány tényleg vásárolt a Pegasus nevű kémszoftverből

Kósa Lajos a Honvédelmi és Rendészeti bizottság mai ülése után újságírók előtt elismerte, hogy a magyar kormány valóban ügyfele volt az izraeli Pegasus kémszoftvert gyártó NSO-nak. 

A szoftvert a Belügyminisztérium szerezte be, az ülésen a tárcavezető Pintér Sándort is meghallgatták a TEK-főigazgató Hajdú János mellett.

A konkrét megfigyeltekről semmilyen információt nem adtak ki. 

Korábban a kormány nem adott egyértelmű választ arra, hogy vásárolt-e a bűnözők és terroristák lehallgatására fejlesztett kémszoftverből, amivel Magyarországon milliárdos vállalkozókat, korrupciós ügyeket feltáró újságírókat, ügyvédeket hallgattak le

Építhetnénk a vállalatainkat, ehelyett kémszoftverrel megfigyelnek – milliárdosok a Forbes Flow-n

„Az érintett szolgálatok minden esetben törvényesen jártak el, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték a munkájukat – mondta az ATV beszámolója szerint Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak.

A magyar szabályozás e tekintetben amúgy elég laza, ilyen típusú titkos megfigyelést könnyű elrendelni, annak szabályosságát szintén, a megfigyeléseket jóváhagyó, igazságügyi tárca felügyeli. 

Kósa felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki vezetésű nemzetbiztonsági bizottság ülésén a bizottság minden tagja – így az ellenzékiek is – betekinthetett és be is tekintett ezekbe az iratokba. Hozzátette: a honvédelmi bizottság tagjai csak akkor tehetnék ezt meg, ha a nemzetbiztonsági bizottság erre engedélyt ad. 

A Pegasus-ügyet egy nemzetközi újságírói konzorcium tagjaként a Direkt36 oknyomozó portál tárta fel. A bizottság ellenzéki tagjainak most lett volna kérdése a konkrét, megfigyelt személyekről is, de Kósa leszögezte, hogy velük kapcsolatban „senki nem fog konkrét választ kapni”, mert ezzel személyiségi jogaik sérültek volna.

A mostani ülés jegyzőkönyvét 50 évre titkosították. 

Kapcsolódó 

Edward Snowden szerint a magyar megfigyelési botrány az év sztorija

 

Oszd meg!