Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így birkóznak egymással az eltűnt, majd halottnak nyilvánított milliárdos testvérei, övék az OBI is

Miután több éves jogi huzavona után Christian Haub lett az egyik legnagyobb német vállalat, az Obi- és Kik-tulajdonos Tengelmann-csoport többségi tulajdonosa, most kiderült: a háttérben nem simultak el a családi ellentétek, sőt. Eltűnt, és csak évek múlva halottnak nyilvánított milliárdos, testvérháború és egy magyar szál a német milliárdosok szappanoperájában.

Karl-Erivan Haub, a Kik és Obi-tulajdonos Tengelmann-csoport korábbi vezetője 58 évesen, még 2018 tavaszán tűnt el rejtélyes módon a svájci Alpokban, holttestét azóta sem találták meg. Kikapcsolta a mobilját, beszállt egy síliftbe, amiből csaknem 4000 méteres magasságban kiszállt, és síelni indult, azóta senki sem látta. Eltűnésével kapcsolatban számos teória, sőt összeesküvés-elmélet látott napvilágot, majd elindult a helyezkedés a családban a vagyonért. Karl-Erivan egyébként eltűnése előtt mindössze nagyjából egy hónappal vette át a cég irányítását, miután édesapjuk, Erivan Haub 2018 március elején meghalt. Eltűnésével felesége és két gyermeke mellett testvérei, Georg és Christian Haub került képbe az öröklést és a cégvezetést illetően.

Nem kis cégbirodalomról van szó: a Tengelmann az egyik legnagyobb német kereskedő csoport, a családi vállalkozás jelenleg a Magyarországon is jelenlévő Kik és Obi tulajdonosa, illetve ingatlanokkal is foglalkoznak, de korábban a Kaiser’s és a Plus is hozzájuk tartozott.

A három testvér, itt még mindenki mosolyog. Fotó: tengelmann.de

Az amerikai Forbes milliárdoslistája szerint Georg Haubnak 2,6, testvérének, Christiannak 2,9 milliárd dolláros vagyona van jelenleg, ezzel a leggazdagabb németek közé tartoznak. A Tengelmann piaci értékét 6-8 milliárd euró közé teszik.

Ádáz harc a kulisszák mögött

A Business Insider (BI) német kiadása nemrég írt arról, hogy Karl-Erivan Haub halottá nyilvánításával (ami csak most nyáron történt meg és aminek az öröklés és az azt követő adózás szempontjából volt nagy jelentősége az örökösök számára) került pont a több mint hároméves családi perpatvar végére, és akkor úgy tűnt, tisztázódtak a viszonyok, legfrissebb oknyomozó cikkükből azonban most kiderült, hogy ez mégsincs így.

A Tengelmann csoport az elhunyt korábbi vezető részesedését eladta Christian Haubnak, így papíron neki lett döntő szava a Tengelmann-csoportnál, de testvérével, Georggal megállapodtak abban, hogy együtt gondoskodnak a vállalat stabilitásáról és a jövőbeli sikerekről.

Az azonban, hogy kezet rázva idén nyáron kiálltak ezzel a sajtó elé, csak a látszat volt: a BI a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, a háttérben visszafordíthatatlanul elmérgesedett kettejük viszonya.

Georg állítólag úgy érzi, Christian mellőzi őt és korábbi megállapodásaikat sem tartja be, tudta meg a lap pontosabban meg nem nevezett forrásoktól, de hivatalosan sem Georg Haub, sem az ügyvédei nem nyilatkoztak megkeresésükre.

A milliárdos család sokszor játszotta el, hogy minden rendben, miközben a háttérben szakértők próbálták elsimítani a közöttük lévő ellentéteket. Amikor Karl-Erivan 2018-ban eltűnt, egy pillanatra összezárt a család, de aztán kirobbant az örökösödési vita. Az eltűnt testvér felesége és gyermekei azt kérték, a Tengelmann-csoport vállalja át az örökség után fizetendő adóterhet, de Christian nem volt túl nagyvonalú és nemet mondott a kérésre, sőt meg akarta venni Karl-Erivan családjának tulajdonrészét. Erőfitogtatás és jogi viták kezdődtek a feleség és a testvérek között, majd pár év huzavona után Christian akarata érvényesült és Karl-Erivan gyermekei idén júniusban eladták neki 34 százalékos részesedésüket a Tengelmann-birodalomban, amivel kétharmadosra bővült Christian tulajdonrésze a cégcsoportban. Testvére, Georg ugyan látszólag a partvonalról figyelte az eseményeket, valójában viszont kiderült, hogy nem értett egyet azzal, ahogyan Christian kiépítette a hatalmát a Tengelmannál, sőt próbálta megakadályozni, hogy megvegye Karl-Erivan gyerekeitől azok részesedését.

A több mint 1,2 milliárd eurós deal finanszírozásához ugyanis Christian úgy zálogosította el saját, addigi tulajdonrészének egy szeletét, hogy azt nem egyeztette Georggal.

Christian Haub került ki győztesen a családi perpatvarból, mára ő a Tengelmann többségi tulajdonosa. Fotó: tengelmann.de

A magyar szál

Ha már finanszírozás: a Business Insider ugyan nem említi, de van egy számunkra érdekes adalék a sztoriban:

az óriásvállalat topmenedzserei között van ugyanis a magyar Faragó Ágnes CFO-ként, vagyis pénzügyekért felelős vezetőként.

A Tengelmannál fellelhető profilja szerint több mint 20 éve van a cégnél, és korábban Magyarországon a Skála-Coopnál szerzett tapasztalatokat. Jelenlegi pozícióját 2016 óta tölti be.

De vissza a testvérháborúhoz: a BI kérdésére Christian Haub környezetében azt mondták, nincsenek finanszírozási problémák az fentebb említett üzlettel, és annak jellege miatt nem is kellett hozzá Georg beleegyezése. Georgról ugyanakkor azt tudni, hogy többeknek panaszkodott testvérére a deal miatt, és azt sem értette, fivére miért nem segített sógornőjüknek és családjának az örökösödési adó kifizetésében. A BI úgy tudja, Georg ügyvédei egy szakértőt is megbíztak a jogi helyzet vizsgálatára. Ők arra jutottak, hogy a kivásárlás finanszírozását háromnegyedes többséggel kellett volna megszavazni, vagyis egyértelműen szükség lett volna Georg beleegyezésére. Christian ügyvéde, Mark Binz szerint azonban ez nem így van, mert az ügyletet úgy alakították, hogy ne kelljen hozzá Georg szavazata.

„Tudjuk, hogy mennyire kiszámíthatatlan, ezért jogilag mindent bebiztosítottunk”, mondta az ügyvéd.

Christian az 1,2 milliárd eurós vételár első részletét (több száz millió eurót) a Tengelmann tartalékaiból akarja kifizetni, ami újabb tüske Georg szemében. Testvére a magasnak tűnő ár ellenére amúgy is nagyot nyert a bizniszen, mert a koronavírus, és amiatt, hogy elhunyt testvérének családja lépéskényszerbe került, jóval a piaci ár alatt jutott hozzá az egyharmados tulajdonrészhez. 

Egy óceánnyi távolság megoldja?

A BI által a testvérpár környezetéből megszólaltatottak nyilatkozataiból az tűnik ki, hogy a háttérben tényleg mély ellentétek húzódhatnak. Egyesek (nyilván a Christian Haubhoz közelállók szerint) Georg „az egyharmados tulajdonrészével úgy viselkedik, mintha egyenrangú üzleti partner lenne”, valójában azonban Christiannál van a többségi tulajdonrész, és a Tengelmann háromfős tanácsadó testületében kizárólag az ő bizalmasai ülnek.

Georg Haub körében ugyanakkor azt mondják, a látszólagos korábbi egyetértésnek már nem sok nyoma van, és Christian érezhetően kihasználja új, erősebb pozícióját a cégcsoportban.

A BI szerint egyre több jel utal arra, hogy elválnak útjaik, de hogy hogyan, azt egyelőre nem tudni, valószínűleg hasonlóan bonyolult pénzügyi kérdésről van szó, mint elhunyt testvérük tulajdonrészével kapcsolatban. 

A közelgő átalakulást jelezheti, hogy a Tengelmann oldalára feltett legutóbbi, idén szeptemberi közlemény szerint megújul a cégcsoport. Bár  a hivatalos kommunikáció szerint Christian és Georg Haub szorosan együttműködve készíti elő a generációváltást, és megegyezésre jutottak a hosszú távú együttműködésről, könnyen lehet, hogy ez ismét csak a látszat és valójában csak a szétválás előkészítését csomagolták be ilyen szépen. Míg Christian Haub Európában felel a cégcsoport ügyeiért, Georg az Egyesült Államokba teszi át a székhelyét és ingatlan-üzletáguk  fejlesztésén dolgozik majd.  Az, hogy a távolság megszépíti-e kettejük viszonyát, még nem tudni, de az átalakítással – legalábbis hivatalosan – mindketten nagyon elégedettek. 

Borítókép forrás: Obi Magyarország

Kapcsolódó:

Visszavonul a legendás német drogériabáró, Erwin Müller

Oszd meg!