Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Visszavonul a legendás német drogériabáró, Erwin Müller

Erwin Müller, a hazánkban is ismert drogérialánc alapítója látszólag maga a megtestesült antimenedzser. Az üzletember máig egy „egyszerű fodrásznak“ tartja magát, hajlandó sokak tanácsa ellenére is máshogy dönteni és 86 évesen is a lépcsőt használja, nem utolsó sorban azért, mert a liftezés drága. Az évek során több felsővezetőt is elfogyasztott és mivel a fiával is összerúgta a port, az utódlás kérdése mindeddig sokakat foglalkoztatott. A lánc a fentiek ellenére mégis sikeres és adóssághegyek nélkül is aktívan terjeszkedik. Az alapító most bejelentette a visszavonulását, az utód is megvan.

2019. június 1-je után átadja a Müller Holding Ltd. & Co. KG vezetését a cégalapító Erwin Müller – adta hírül a német üzleti lap, a Handelsblatt. Az utód Günther Helm lesz, aki tavaly novemberig az Aldi diszkontlánc osztrák leányvállalatát, a Hofert vezette. Azt régóta tudni lehetett, hogy az ulmi központú drogérialánc generációváltás előtt áll, az utód személye azonban mindeddig kérdéses volt, miután az alapító viszonya évekkel korábban megromlott a sokáig utódjelöltként számontartott fiával és

a generációváltásra tett számos kísérlet kudarcot vallott az elmúlt években.

Az utód, a 40 éves Helm a Trend című osztrák üzleti magazinban erősítette meg a váltásról szóló híreket, ezzel ő lesz a 800-nál is több üzlettel rendelkező és 34 ezer főt foglalkoztató birodalom első számú vezetője. A cég éves forgalma közel 4 milliárd euró.
A váltásról korábban is felröppentek hírek, többek között a Bécsi Operabálon is együtt jelent meg az előd és a későbbi utód (a Raiffeisen-Oberösterreich-vezető Heinrich Schaller vendégeiként tekintették meg a műsort a bankfőnök páholyából).
Günther Helm korábban jogot tanult Linzben és Cambridge-ben, karrierjét a Hofernél kezdte, ahol regionális vezetőből általános vezetői pozícióba lépett. Jó kapcsolat fűzi többek között Sebastian Kurz osztrák kancellárhoz és a Karstadt áruházlánc tulajdonosához, René Benkóhoz is. Vezetésével a Hofer sikeresen lépett be az olasz piacra.

Erwin Müller portréját a tavaly októberi lapszámban írtuk meg, a drogériabáró az ulmi cégközpontban adott interjút a magyar Forbesnak.

A ma nyolcszáznál is több üzletben, különböző ingatlanokban, raktárakban, kamionflottában materializálódó cégbirodalmat alapító tulajdonosa egy kicsike, a családi ház aljában megnyitott fodrászüzletből kezdte el kiépíteni –  21 évesen.

A Müller máig családi vállalkozás, talán éppen ezért, a tulajdonos teljesen máshogy dönt a tőzsdén is érdekelt cégekhez képest. Mint mondják róla, nem negyedévekben gondolkozik és egy ideig a veszteséget is elviseli.

A drogériaalapító az amerikai Forbes kimutatása szerint 3,5 milliárd dolláros vagyonnal megy nyugdíjba, ezzel az 568. leggazdagabb a világon.

Herr Müller, a drogériabáró

Fotó: Hegedűs Tamara

Oszd meg!