rövid hír

Az erőszak és a gyűlölet miatt 150 milliárd dollárt akarnak a Facebooktól

Forbes
2021. december 07. 2 perc olvasás

Az USA-ba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák beadványa szerint a Facebook (újabb nevén Meta) illetékesei éveken át hagyták, hogy gyűlöletkeltő, ellenük irányuló hamis információk terjedjenek a felületen.

A menekültek több mint 150 milliárd dollár kártérítést követelnek arra hivatkozva, hogy a Facebook erőszakot hirdetett a kisebbség ellen. 2017-ben becslések szerint 10 ezer rohingya muszlim halt meg a buddhista többségű Mianmarban egy katonai megtorlás során és sok százezer embernek kellett elmenekülnie az országból.

Évekig nem tettek semmit

Az Egyesült Királyságban élő menekültek egy részét képviselő ügyvéd levelet írt a Facebooknak, amit a BBC szivárogtatott ki. A levél főbb állításai:

  • A Facebook algoritmusai felerősítették a rohingya nép elleni gyűlöletbeszéd terjedését.
  • A cég nem alkalmazott moderátorokat, vagy olyan tényellenőrzőket, akik tisztában lettek volna a politikai helyzettel.
  • Nem sikerült eltávolítaniuk a rohingyák elleni erőszakra buzdító bejegyzéseket vagy törölni az uszításra biztató fiókokat.
  • A jótékonysági szervezetek és a média figyelmeztetésére ellenére sem sikerült a megfelelő időben megtenni az óvintézkedéseket.

Az Egyesült Államokban élő menekültek szintén ügyvédi panasszal éltek a Facebook ellen. Állításuk szerint a cég hajlandó volt a rohingya emberek életét feláldozni azért, hogy a délkelet-ázsiai országokban előnyösebb piaci helyzetbe kerüljön.

A platformnak hatalmas ereje van az országban

A Facebooknak több mint 20 millió felhasználója van Mianmarban. Sokak számára a közösségi oldal a fő vagy egyetlen módja a hírek megszerzésének és megosztásának. 

2018-ban a cég ugyan elismerte, hogy nem tett eleget a rohingyák elleni erőszak és gyűlöletbeszéd uszításának megakadályozása érdekében, majd ezt egy általuk felkért független vizsgálat is erre jutott. Még ebben az évben az ENSZ is megvádolta a céget, mert szerintük lassan és nem hatékonyan reagálták a kialakult helyzetre.

A kiemelt képen Mark Zuckerberg, Facebook-alapító // Fotó: Anthony Quintano / Wikimedia