Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meta lett a Facebookból – milyen lesz a Zuckerberg által álmodott virtuális világ?

A mindennapokban egyelőre semmi nem változik a Metával, de Mark Zuckerbergék egyre határozottabban állnak rá egy évekkel ezelőtt kijelölt útra, ami újra milliárdok életét változtathatja meg.

Csütörtökön magyar idő szerint este futott végig a sajtón a hír, miszerint a Facebook, Inc. Mark Zuckerberg Facebook-alapító bejelentése után Meta Platfroms, Inc. néven fut tovább, a jövőben pedig a metaverzum felépítésére koncentrál.

Ez lényegében egy szimuláció lesz, amelyben a felhasználók valós időben az avatarjaikon keresztül léphetnek kapcsolatba egymással – a cég nevének megváltoztatása azt jelzi, hogy nem egyszerűen egy új szolgáltatás indul. Zuckerbergék azt szeretnék, ha a jövőben a Meta lenne a meghatározó felületük.

Egy szebb, jobb világot épít nekünk a Facebook, hogy mindenkit bezárhasson

„Mostantól elsősorban metaverzum és nem Facebook vagyunk” – idézi Zuckerberget a Vox. A Meta névről aztán azt mondta, azért szereti, mert a görög eredetű szó annak jelképe, hogy mindig lehet tovább építkezni. Meg talán azért is, mert a feleségével, Priscilla Channel közösen vezetett Chan Zuckerberg Initiative jótékonysági szervezet is megszerzett egy Meta nevű startupot, amely mesterséges intelligencia segítségét használja tudományos kutatásokban.

A cég a honlapján ettől függetlenül hangsúlyozza, hogy nincs köze a Facebookhoz.

Mit mutatott meg Zuckerberg?

A Facebook-alapító a Connect Conference nevű rendezvényen jelentette be a cég névváltoztatását.

Ezen a Vox beszámolója szerint látványos animációkban és prezentációkban mutatta be, hogyan fogunk játszani, dolgozni járni, edzeni vagy akár tanulni a virtuális, 3D környezetben, ha egyszer tényleg elindul a metaverzum.

Ehhez a Facebook új virtuális és kiterjesztett valóságot létrehozó hardvert fejleszt, az avatarok az ígéret szerint nagyon élethűek lesznek és egészen új fajta játékélmény is társul majd mindehhez.

Arról nem tudni, mikor indítaná el a metaverzumot a Facebook, azt viszont már elmondta Zuckerberg, hogy a fejlesztésre legalább tízmilliárd dollárt fognak elkölteni.

A Facebook-alapító ebben a videóban mutatta meg, milyen lesz majd a megálmodott metaverzum.

Évek óta erre készültek

A Facebook hét évvel ezelőtt vette meg a VR-szemüvegeket gyártó Oculust, amely 3D-s virtuális valóságban játszható videójátékokhoz készíti ezeket. A névváltoztatás után az Oculust vezető Andrew Bosworth bejelentette: ezután ők is besorolnak a Meta márkanév mögé, az eredeti nevüket többé nem használják.

A VR-cég hét évvel ezelőtti megszerzése már megágyazhatott a metaverzum tervének, amelynek megvalósítását felgyorsíthatja, hogy a Facebook körül az utóbbi időben egyre több a botrány, ráadásul a fiatalabb generációk körében már kevésbé népszerű. Közöttük a Tiktok jobban hasít, és veszélyezteti a Facebook piaci pozícióját.

Saját tanulmányában ítélte mentális egészségre károsnak az Instagramot a Facebook, mégsem hozták nyilvánosságra a kutatást

Borítókép: CNET / Youtube

Oszd meg!