Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros Lőrinc az erőmű felvásárlásáról: Nem akartam alkudozni

A Mátra legnagyobb foglalkoztatója lett Mészáros Lőrinc, van már erőműve, búzafeldolgozója ősszel kezdheti a próbaüzemet. Saját lapjában adott interjút a 8. leggazdagabb magyar, aki beszélt arról is, miért vásárolta ki egy hét után cseh partnereit a Mátrai Erőműből. 

Akár új blokkot is építhetnek a Mátrai Erőműben; a dolgozókra nem szabad átterhelni az utóbbi év rossz gazdálkodását – mondta Mészáros Lőrinc, az erőmű főrészvényese a Heves Megyei Hírlapban (a lapot kiadó Mediaworks szintén Mészáros érdekeltsége) kedden megjelent interjújában. A beszélgetést az MTI szemlézte.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, teljes mértékben magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű Zrt., miután az Opus-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) tulajdonrészét. A társaság – a hatósági hozzájárulások megszerzésével egyidejűleg – akár már idén áprilisban kizárólagos és teljes körű irányítást szerezhet a Mátrai Erőmű felett. (Tegnap nagyot ment a Forbes listáján 8. leggazdagabb magyarként szereplő Mészáros, a csehek kivásárlása mellett a biztosítási alkuszpiac legnagyobb szereplőjébe is bevásárolta magát.)

Nem kis cégről van szó, a visontai erőmű

Magyarország villamosenergia-felhasználásának 14 százalékát állítja elő, ráadásul exportra is képes termelni.

Az ország második legnagyobb áramtermelő erőműve ugyanakkor hazánk szén-dioxid-kibocsátásának 10 százalékáért felelős.

Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű kapcsán elmondta, nem lepték meg a vállalat gazdasági adatai, mivel az átvilágítás alatt megkapták a kellő információkat a várható veszteségről.

Az erőmű 2012 és 2016 között több mint 52 milliárd forint adózott nyereséget ért el, míg tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget.

Az üzleti jelentésben “objektív és kívülálló” okokra vezetik vissza a veszteséget, ugyanakkor az évek óta húzódó eladás miatt valószínűleg az is közrejátszott az utolsó év sikertelenségében, hogy “nem volt gondos gazdája a vállalatnak”.

“A Mátra számai alapján úgy látom, hogy a társaság pénzügyi és tőkehelyzete erős, és a tavalyi veszteség leginkább egyszeri tételekből adódik” – mondta Mészáros Lőrinc.

A német tulajdonos kivásárlása után a cseh partner is távozott, erről Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy másként gondolkodtak a vállalat problémáinak kezeléséről. A csehek “klasszikus” reorganizációt szerettek volna, ami jelenthette azt is, hogy embereket bocsátanak el, vagy blokkokat állítanak le.

“A magam részéről nem akartam egy ilyen alkudozási folyamatba belemenni vagy egy olyan lehetőséghez adni a nevemet, hogy akár csak arról tárgyaljunk, hogy embereket kell elküldenünk” – mondta a főrészvényes. Mészáros Lőrinc szerint egyetlen dolgozóra sem szabad átterhelni az elmúlt év rossz gazdasági döntéseit. Emlékeztetett, az erőmű 7500 családnak nyújt megélhetést.

Szólt arról is, hatalmas lehetőséget lát az erőműben, amelyet nemzetstratégiai jelentőségű vállalatnak nevezett, ezért a fejlesztésben gondolkodnak, és nem leépítésben. Ugyan az idei évre még veszteséget prognosztizáltak, de hisz abban, hogy van elegendő idő a beavatkozásra és az eredmények javítására. Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a

Mátra-alja egyik legnagyobb munkaadójaként felelősséget érez a térségben élőkért.

Ezért célja nem csak a megélhetés biztosítása és a munkahelyek megóvása, hanem ösztöndíjrendszer bevezetésével támogatni szeretnék a térség szakemberképzését is. Ezzel elsősorban a fiatalok képzését, elhelyezkedését szeretnék segíteni.

Az interjúban nem esett szó róla, de korábban a Forbes is írt róla, hogy az új EU-s szabályozás miatt eleve nagy beruházással kell számolni az erőműben. Az új tulajdonosnak éppen azzal lesznek ugyanis gondjai, ami eddig a vállalat jövedelmezőségét biztosította, azaz a meglévő lignitblokkokkal. A jelenlegi magyar energiapiaci körülmények és villamosenergia értékesítési árak mellett ezek a blokkok már alig tudják kitermelni az energiatermeléssel kapcsolatos tüzelőanyag-költségeket, valamint a légszennyezéssel kapcsolatos és szén-dioxid költségeket. A 2015-ös eredményekből jól látható, hogy az erőmű óriási összegeket volt kénytelen kiegyenlítő és helyettesítő energia vásárlásra költeni. Legkésőbb 2020-ig jelentős beruházás keretében kell felújítani ezeket a blokkokat a környezetvédelmi előírások miatt – máskülönben 2021-ben le kellene ezeket állítani.

Mészáros Lőrinc kitért arra is, idén ősszel kezdheti meg működését a próbaüzemmel a Visonta Projekt Kft., amely Magyarország egyetlen búzafeldolgozó üzeme lesz. Az üzem feldolgozó kapacitása évi 250 ezer tonna búza, és olyan alapanyagokat állít elő, mint keményítő, takarmány és alkoholtermékek. Összesen 290 munkahelyet teremt közvetlenül az új gyár, de számításaik szerint közvetetten 750 munkahely jöhet létre a régióban  – tette hozzá. Utóbbi komoly beruházás, összesen 93 millió eurót emészt fel (29 milliárd forint), ebből 20 millió eurót (6,2 milliárd forint) a kormány finanszíroz, 25 milliót (7,7 milliárd forint) pedig a befektetők tettek be (Mészáros mellett a közbeszerzéseken szintén jól szereplő Duna Aszfalt) – a többi bankhitel, a cégadatok szerint az Eximbank és az MKB is a zálogjogosultak között van.

Mészáros Lőrinc elképesztő napja: övé lesz az egész Mátrai Erőmű

Oszd meg!