Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészáros Lőrinc nagy dolgokra készül a Mátrában

Komoly erőközpontot vásárolt fel a Mátrában a 8. leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc – részben övé lett az erőmű, egy biomassza-gyár, és épül – kormánytámogatással – a búzakeményítő gyára is. 

Lezárult a Mátrai Erőmű tulajdonosváltása, az új tulajdonos a  a cseh Energeticky a Prumyslovy Holdinggal (EPH) a Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Opus Global Nyrt. lett. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentés szerint a Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje. A tranzakció lezárásához szükség volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Európai Bizottság engedélyére is.

A magyar állam a Magyar Villamos Művek Zrt.-n (MVM)  keresztül továbbra is  26,15 százalékos  tulajdonosa a társaságnak. A Mészáros mellett beszálló cseh társaság nem ismeretlen a hazai energetikai piacon, hiszen a Budapest Erőmű Zrt. főtulajdonosa.

Fontos és értékes szerzemény a Mátrai Erőmű a Mészáros-birodalomban, hiszen

Magyarország villamosenergia-felhasználásának 14 százalékát állítja elő, ráadásul exportra is képes termelni.

Az ország második legnagyobb áramtermelő erőműve ugyanakkor hazánk szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felelős.

Komoly beruházást igényel az erőmű

Tavaly májusban az Európai Unió, minősített többséggel, de igen szoros tagállamok közötti vita és szavazás után végleg elfogadta azt a referenciadokumentumot, amely a 2020 utáni időszakra meghatározza a nagy tüzelőberendezésekre vonatkozó új, kötelező szennyezőanyag-kibocsátási szinteket. Az új előírások hazánkban elsősorban a Mátrai Erőmű jelenleg üzemelő lignittüzelésű blokkjait érintik. Az új szabályozás miatt 2020-ig jelentős beruházásokat kell majd végrehajtani az erőműben, hogy megfeleljen az új referenciaértékeknek. Ez pedig bizonyosan jelentős költséggel jár majd – hacsak be nem zárják a tulajdonosok az erőművet, de ez aligha elképzelhető. Valószínűleg ettől nem független az Opus tavaly decemberi bejelentése, az erőmű ipari parkjában működő Geosol Kft., vagyis az ország egyik legmodernebb biomassza- és hulladékkezelő rendszerét üzemeltető céget ugyanis szintén felvásárolták – a társaság korábban Csányi Sándor többségi tulajdonában állt. Ahogy a – szintén Mészáros tulajdonában álló – Világgazdaság írta korábban, a Geosol visontai ipari parkban működő üzemeit a Mátrai Erőmű lignit tüzelésű blokkjainak alternatív tüzelőanyag-igényének kiszolgálására létesítették. A 84 főállású alkalmazottat foglalkoztató cég hosszú távú szerződések alapján, közvetlen feladórendszeren keresztül évi 500 ezer tonna biomasszát szállít az erőmű számára.

A visontai erőmű mellett Mészáros Lőrincnek egy másik komoly projektje is kötődik az 1100 lelkes Heves megyei településhez. Tavaly áprilisban tették le Magyarország egyetlen búzakeményítő gyárának alapkövét, a beruházás mögött a Visonta Projekt Kft. áll, mely szintén Mészáros Lőrinc tulajdona – a teljes beruházás értékéről tavaly azt mondták, összesen 93 millió eurót emészt fel (29 milliárd forint), ebből 20 millió eurót (6,2 milliárd forint) a kormány finanszíroz, 25 milliót (7,7 milliárd forint) pedig a befektetők tettek be – a többi bankhitel, a cégadatok szerint az Eximbank és az MKB is a zálogjogosultak között van.

Oszd meg!