Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi máris visszaelőzte Mészárost gazdaglistán? Majdnem.

Megjelent az amerikai Forbes gazdaglistája is. A világ dollármilliárdosait rangsoroló összeállításban a magyar listáról Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor jutott be a a leggazdagabbak közé.

A világgazdaság mozgatórugói a legvagyonosabb emberek pénzére is hatással vannak. Az elmúlt tíz évben nem ez az első alkalom, hogy a dollármilliárdosok listája rövidebb, és a listatagok vagyona karcsúbb az előző évekhez képest. Az amerikai szerkesztők számításai szerint jelenleg a világon 2153 dollármilliárdos szaladgál, ez 55-tel kevesebb, mint tavaly. Ennek a több mint kétezer embernek a 46 százaléka a tavalyi vagyonához képest már szerényebb összeget mondhat a magáénak, sőt, az előző évben listára jutott szereplők 11 százaléka idén már nem is tudta megugrani a milliárd dolláros belépőszintet –  összesen 247-en hullottak ki, ami azért is nagyon érdekes, mert a 2009-es válság óta ez az eddigi legmagasabb szám.

A legnagyobb ütéseket az ázsiai piacok kapták, ott hatvannal csökkent a milliárdosok száma tavalyhoz képest. Kína vesztette a legtöbbet a maga 49 kiesőjével, de Európa és a Közel-Kelet is nagyokat kapott. Egyedül az amerikai kontinens tudott megkapaszkodni, Brazília és az Egyesült Államok is növelte milliárdosainak számát, az Államokban ezzel egyébként rekord is született, a világ 20 leggazdagabb emberéből 14 már itt él. A listán persze Jeff Bezos a király, újból letaszítva a trónról a Microsoft-alapító Bill Gatest.

Magyarország is kitermelt magából egy új dollármilliárdost, Csányi Sándor után Mészáros Lőrinc is bejutott a listára.

De miért gazdagabb Csányi? 

A magyar Forbes januári számában közöltük a leggazdagabb magyarok listáját, melyen Mészáros Lőrinc vagyona már meghaladta Csányi Sándorét. Tavaly Mészáros még „csak” a csúcsugró volt, idénre a valaha volt leggazdagabb lett, aki magyarországi gazdaglista élén szerepel: Mészáros Lőrinc vagyona a kimutatásunk szerint 381,3 milliárd forint. Ezzel az egykori felcsúti polgármester megelőzte az elmúlt három évben az élen végző OTP-vezért, Csányi Sándort. A vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt. Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg – az pedig igencsak jó valutának számít jelenleg a magyar államkapitalizmusban.

Csakhogy az amerikai listán nem ez szerepel, az OTP-vezér náluk az 1941., míg Mészáros a 2057. helyet szerezte meg.

Mindkét számítást mi végeztük, azonos, amerikai módszertan alapján, de két tényező mégis jelentős különbséget okozott Mészáros vagyonának becslésében. A januárban megjelent becsléshez decemberi ötödikei részvényárfolyamokat vettünk figyelembe, ami Mészáros vagyonánál jelentős tétel. Az akkori árfolyamok a nemzetközi listához használt február nyolcadikaihoz képest magasabbak voltak.

A nemzetközi lista esetében az amerikai Forbes szerkesztői pár esetben óvatosabbak voltak nálunk, miközben mi is az amerikai módszertant használjuk (legtöbb esetben EBITDA alapú becslés és ahol lehet tőzsdei érték használata). A különbségben a legnagyobb tételt az MKB bank értéke jelentette, a nemzetközi listán a privatizációkor meghatározott értéket vették figyelembe, mi a tavaly év végi értékbecslésünket, amit több piaci szakértővel közösen alakítottunk ki, hasonlóan minden további becsléshez a listánkon.

 

Magyarország 50 leggazdagabb embere – már nem Csányi az első

Oszd meg!