Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb érdekes mozgolódások az MKB Bank mögött

Az MKB privatizációjában fontos szerepet játszó alapkezelő került a 9. leggazdagabb magyarhoz. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalára került fel múlt héten az a határozat, mely jóváhagyta, hogy a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László megszerezze a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. feletti irányítást. Az eddigi tulajdonos Jaksa János (borítóképünkön), aki érdekes karrierutat futott be az elmúlt években (róla lentebb bővebben írunk).

Szíjj fontos ember a NER-ben, nemcsak a legnagyobb, a Közgépet lenyelő építőipari csoport egyszemélyi tulajdonosa, de Mészáros Lőrinc közeli üzlettársa is egyben, számos közös érdekeltségük van. Ezek közül egy az éppen tőzsdére készülő nagybank, az MKB, melyben kettejüknek együtt 81,5 százalékuk van.

Szíjj befolyása azonban tovább nőhetett, hiszen a Minerva kezeli az Eirene Magántőkealapot is, mely 9,9 százalékot tulajdonol a bankból.

Az két különböző dolog, hogy ki egy alapkezelő tulajdonosa és hogy ki az adott alap befektetője (noha ez a két dolog Magyarországon a gyakorlatban nem mindig válik el egymástól élesen), azt pedig továbbra sem tudjuk, hogy kik az Eirene Magántőkealap befektetői, a jogszabályok ugyanis lehetőséget adnak rá, hogy a befektetők titokban tartsák kilétüket. Az Eirene története azért is érdekes, mert a szintén MKB-tulaj Metis tőkealapból vált ki korábban, és már akkor az lehetett a tranzakció mögött, hogy Mészárosék titokzatos befektetőtársai le akartak válni.

Jaksa János, bankár. Szíjj László bizalmasának. A Forbesnak 2016 áprilisában beszélt először a Metis tőkealapról - akkor még nem lehetett tudni, hogy az MKB privatizációját készítik elő az alappal.

Jaksa János, bankár. Szíjj László bizalmasának is tartják. A Forbesnak 2016 áprilisában beszélt először a Metis tőkealapról – akkor még nem lehetett tudni, hogy az MKB privatizációját készítik elő az alappal. Fotó: Orbital Strangers // Forbes archív

Az MKB-t az állam szanálta, majd kevésbé átlátható módon privatizálta, több lépcsőn keresztül került a Mészáros-körhöz az ötödik legnagyobb bank (külföldi cégek és tőkealapok segítségével maradtak rejtve jó ideig a tulajdonosok). A már említett Metis tőkealapot is a Minerva kezeli, melynek eddigi egyedüli tulajdonosa Jaksa János volt, annak a kecskeméti bankfióknak a korábbi vezetője, ahol Szíjj a Duna Aszfalt – és több másik érdekeltsége – számláit is vezette.

Jaksa amúgy 2016-ban áprilisban a Forbesban beszélt először a Minerváról, illetve az alapkezelő által akkor elindított Metis alapról. Akkor azt mondta befektetői kilétéről, hogy „a magántőkealapok világában ezt nem szokás elmondani, sőt, a jogszabályok szerint nem is lehet. Jellemzően intézmények és tehetős magánszemélyek fektetnek be, a mi esetünkben magyar szakmai befektetőkről van szó. De nem egy népes kör. Fejenként százezer euró volt a beszállási limit.”

Jaksa akkor azt mondta, hogy pénzügyi cégek mellett ipari, mezőgazdasági, élelmiszeripari termelőcégekben látnak fantáziát, céljuk pedig, hogy a beszállás után ezeket tőzsdére vigyék. Egy hónappal később derült csak ki, hogy a Metisnek főszerepet szántak az MKB privatizációjában, amit az év második felében valóban tőzsdére akarnak vinni. A Metis amúgy 31 milliárdos jegyzett tőkével indult, 10 éves futamidejű alap.

Az új tulajdonos, Szíjj László a Forbes friss kimutatása szerint a 9. leggazdagabb magyar, 106,2 milliárd forintos vagyonnal.

Borítókép: Orbital Strangers

Oszd meg!