Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb gigaüzlet: minden vidéki napilap Mészáros Lőrincé lett, eladományozza médiacégeit

Minden vidéki napilapot, a Borsot és a Szabad Földet is bekebelezte a Mészáros-birodalom, övék a Magyar Idők is – a teljes médiaportfóliót egy alapítványba szervezik. 

Frissítés: a kormányközeli médiumokat egy alapítvány alá szervezik, nemcsak Mészáros érdekeltségeit, de a Schmidt Mária által korábban felvásárolt Figyelőt és a Matolcsy Ádámhoz került Origo.hu-t is – a “G-nap” óta nem volt ekkora mozgás a magyar médiapiacon. Részletek a cikk második felében. 

További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., miután a társaság megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat – közölte a cég szerdán az MTI-vel. Utóbbiról nemrég a Forbes is beszámolt.

Újabb lapokat vett Mészáros Lőrinc – ezúttal Puch Lászlótól

Ismertetésük szerint az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza. A tulajdonosváltással összefüggésben az érintettek a Gazdasági Versenyhivatal eljárását kezdeményezik.

A közlemény szerint az Echo Tv, a MediaWorks és a médiafelület-értékesítő Printimus megszerzését követően további befektetésekkel bővült a Talentis Group Zrt. médiaportfoliója. A társaság megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t. Leányvállalata, a Mediaworks, pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak- Magyarország, a Kelet- Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabadföld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin.

A Mediaworks eddig is a vidéki lappiac vezetője volt, mostanra gyakorlatilag az övék – pontosabban az anyacég Talentis Group érdekeltsége – az összes vidéki napilap.

Utóbbi azért is érdekes, mert ezzel Mészáros és érdekeltségei monopolhelyzetbe kerültek, kérdés, mit szól majd mindehhez a Médiahatóság vagy a Versenyhivatal.

A Lapcom eddig a filmügyi kormánybiztosként tevékenykedő Andy Vajna cége volt.

Mészáros Lőrinc, a Talentis Group Zrt. tulajdonosa a társaságban egyesített médiaérdekeltségeit adomány formájában a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajánlotta fel – írták. Az adományozó célja, hogy hosszú távon biztosítsa a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, tovább erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, valamint felajánlásával támogassa a helyi közösségek minél szélesebb körű tájékoztatását.

A tulajdonosváltás a szükséges hatósági eljárások lefolytatását követően zárul – olvasható a közleményben.

Frissítés: a kormányközeli médiumok gyakorlatilag mind egyetlen alapítvány alatt 

Tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz – közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel. Az elmúlt időszakban beérkezett felajánlásokat, az alapítvány kuratóriuma elfogadta, mivel azokat az alapítvány alapító okiratában foglalt célkitűzéseivel “összhangban állónak találta”.

A felajánlók között van valamennyi kormányközeli médiatulajdonos-vállalkozó, így Schmidt Mária (Figyelő), Matolcsy Ádám (New Wave, azaz Origo.hu) és Mészáros Lőrinc mellett Habony Árpád is.

Az alapítvány kizárólagos, illetve többségi részesedésének megszerzésére irányulóan kötött megállapodást a tíz médiavállalkozással, mint felajánlóval.

A tíz médiavállalkozás:

az Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója;
a kecskeméti Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója (81,7 százalékos részesedés);
a HírTV Zrt., a HírTV médiaszolgáltatója;
a Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója;
a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó;
a K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója;
a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója;
a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója;
a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója;
valamint a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója.

És érkeztek újabb “felajánlások”, ezek:

Opus Press Zrt., a Mediaworks anyavállalata,
Echo Hungária Tv Zrt., az Echo TV működtetője,
Magyar Idők Kft., az azonos című politikai napilap kiadója,
valamint a New Wave Media Group, az Origo.hu és a Vs.hu kiadója.

“Ezeket a felajánlásokat az alapítvány örömmel fogadja” – írták.

A közlemény szerint a médiavállalkozásokban, melyek tevékenysége a rádiós- és televíziós médiaszolgáltatásra, online tartalomszolgáltatásra és nyomtatott sajtótermékek kiadására terjed ki, és piaci részesedésük 20 százalék alatti, az alapítvány különböző felajánlások, illetőleg adományok alapján 2018. novemberében tulajdonrészt szerzett. Ennek megfelelően az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárásokat az alapítvány a héten elindította – jelezték.
A médiavállalkozások jövőbeli működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására a kuratórium Liszkay Gábort kérte fel.

Az alapítvány tulajdonszerzése ezen médiaszolgáltatókban a versenytörvény hatálya alá esik, ezért az érintett cégekkel egyetemben az alapítvány szerdán összefonódás bejelentése tárgyában a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul – közölték, hozzátéve, hogy a részletek a www.cepmf.hu oldalon olvashatók.
Az alapítvány közleményében hangsúlyozta, hogy nonprofit módon működik. A tulajdonában álló gazdasági társaságok bevételeit pedig az alapító okiratában foglalt célok megvalósítására fordítja.

Oszd meg!