rövid hír

Merkely: Másfél hónapot bírjunk még ki

Forbes
2021. március 30. 2 perc olvasás

A SOTE rektora a kismamák oltásáról azt mondta: nekik is ez a biztonságosabb, ráadásul a gyerekük már védetten születik.

Az állami tv-nek adott interjút hétfőn este Merkely Béla, a SOTE rektora. A professzor először a kismamák hétvégén elkezdett koronavírus elleni oltásáról beszélt.

Elmondta, hétvégén ezer kismama kapta meg a vakcinát, mióta a hatóságok döntöttek róla, hogy őket is lehet oltani. Szerinte bebizonyosodott, hogy a koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb módja nekik is az oltás, mert a brit mutáció megjelenésével náluk is súlyos lefolyású megbetegedést okozhat a Covid-19.

A legtöbb adat mRNS-vakcinákról (tehát a Pfizerről és a Modernáról) van, ezek Merkely elmondása alapján teljesen biztonságosak a magzatra nézve is, ráadásul a magzatnak már a születésekor is biztosítják a védettségét.

A SOTE rektora szerint nyílt téren, ha többen verődnek össze, indokolt maszkot húzni, mert ez biztosíthatja a fertőzés elkerülését. Emellett a maszkhordás a megfertőződésünk esetén is jól jön, mert a szakember azt mondja, így kevesebb kórokozó jut be a szervezetünkbe, ami a súlyosabb megbetegedés elkerüléséhez segíthet hozzá. Merkely arról is beszélt, hogy mikorra várja a járvány lecsengését.

„Ha magunk elé nézünk, nagyjából másfél hónapunk van ebből a járványból, utána jelentősen fognak csökkenni a számok”– mondta.

„Másfél hónapot bírjunk még ki és akkor lesz egy nagyon szép nyarunk, amikor újra egyesülhetnek a családok és felszabadultan tudunk pihenni” – tette hozzá.

Arról konkrétan nem beszélt, hogy a miniszterelnöki ígéretnek megfelelő fokozatos nyitást 2,5 millió beoltott után támogatja vagy indokoltnak tartja-e. 

Borítókép: Merkely Béla / Facebook