Orbán Viktor / Facebook
Üzlet

Orbán: Még egy hétig biztosan nem lesz nyitás, ahhoz 2,5 milliós átoltottság kell

Forbes
2021. március 19. 3 perc olvasás

Bár a tegnapi Kormányinfón azt ígérték, Orbán Viktor megosztja majd a nyitás részleteit, erre végül nem került sor a pénteki rádiós beszélgetésében. Az oltás viszont gyorsabban halad, mint ahogy a járvány terjed.

Csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy pénteken Orbán Viktor ismerteti majd a koronavírus-járvány várható enyhülésével a fokozatos nyitásról szóló terv részleteit.

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós szereplésekor azonban pontos részleteket nem közölt a nyitásról, hanem Gulyáshoz hasonlóan járványügyi szakemberek javaslataira hivatkozva elmondta, a statisztikák alapján még nincs ideje a nyitásnak. Orbán elmondása szerint az operatív törzset megkérte, hogy az oltási számoktól függően dolgozzon ki nyitási tervet.

Ismertette: az elmúlt 24 órában 213-an haltak meg koronavírus-fertőzésben, kórházi ápolásra is többen szorulnak, mint valaha: 10 264-en, közülük 1174-en lélegeztetőgépen vannak.

A miniszterelnök szerint azonban a kórházak bírni fogják a nyomást, mind infrastrukturális, mind munkaerőkapacitás a kellő mennyiségben áll rendelkezésre.

Nyitás 2,5 millió beoltott után

A miniszterelnök további türelmet kért a lazítások elmaradása miatt. Egy hétig még biztosan érvényben maradnak a mostani intézkedések, és csak ezután döntenek arról, hogy húsvétkor mekkora lesz a járványügyi szigor.

Azt mondta, 2,5 millió beoltott esetén lehet elkezdeni a fokozatos nyitást, és hozzátette, „a fiataloknak szabad nyara lehet”.

Jelenleg 1,5 millió beoltott mellett félmillióan vannak, akik PCR-teszttel igazolhatóan átestek a fertőzésen, a miniszterelnök elmondása szerint közülük 1,2 millióan kaptak is már védettségi igazolványt. Ezek kiküldése és adminisztrációja egyébként nem zökkenőmentes.

Orbán szerint egy héten 4-5-ször annyi oltást sikerül beadni, mint amennyi új fertőzést regisztrálnak, ez pedig a járvány terjedésének lassulásával fog járni.

A miniszterelnök azt is elmondta: bánja, hogy belement az uniós vakcinabeszerzésbe (arra nem tért ki, hogy uniós beszerzés nélkül hogy juthattunk volna milliós nagyságrendben nyugati vakcinához), illetve hogy a járvány miatt Európa nagyon nehéz helyzetben van, az emberek szoronganak, magányosak és rossz lelki állapotban vannak, ezért „nemcsak a gazdaságot kell majd újraindítani, hanem lelkikleg is újra kell indítani az országot, egyenesen Magyarország újraegyesítésére lesz szükség”.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook