Fotó: Bdpst Group
rövid hír

Megélénkült Tiborcz István és üzlettársainak cégbirodalma, vagyonkoncentráció indult

Forbes
2021. augusztus 17. 3 perc olvasás

Szállodák és napelemparkok, valamint határon túli fejlesztések vándorolnak egyre nagyobbra hízó vállalatcsoportokba.

Közel 44 cég, illetve holding tulajdonosváltozását követte nyomon a Válasz Online, amely érdekes aktivitást talált az egyik leggazdagabb magyar üzletember, Tiborcz István és üzlettársainak cégbirodalmában.

Az eddig is kormányközelinek bélyegzett szereplők körül egyre nagyobb cégcsoport épül, rengeteg, állami tulajdonú bankoktól származó hitellel megtámogatva.

Szállodák

Tiborcz István érdekeltsége, a Bdpst Group további szállodával gyarapodott, a budapesti Dorottya utcai D8 került a birtokukba. Annak ellenére bővítenek, hogy mára 55 milliárd forintnyi banki hitel terheli az eddig nyolc szerzeményt. Az eladó „a Mammut bevásárlóközponttal hírnevet szerzett Kenyeres Sándor családja volt” a portál szerint (Kenyeresék korábban a Talentis-csoportot értékesítették Mészáros Lőrincnek).

Az Appeninn Nyrt. portfóliójába tartozó Club Aliga felülnézetből. Fotó: Appeninn
Az egykori Tiborcz, mára üzletfelei érdekeltségéhez, az Appeninn Nyrt. portfóliójához tartozó Club Aliga felülnézetből. Fotó: Appeninn

Bővült Tiborcz üzlettársának, Komonczi Zsoltnak az érdekeltsége is, miután megvásárolta az eddig Mészáros-tulajdonú Hunguest Hotelstől a patinás Grandhotel Galyát. Komonczi egyébként a Cretum-csoport vezetőjeként a BDPST-tel együtt menedzseli a Hotel Dorothea-projektet, ami szintén a Dorottya utcában található.

Naperőművek

Adnan Polat török üzletembert jó kormányzati kapcsolatairól ismerik, három cége pedig a napenergia-termelésben utazott, eddig. A Tiborcz által is egykor „fémjelzett” Elios Zrt. korábbi vezetője, Sájer Gábor érdekeltségei körébe kerültek Polat energetikai cégei. A vételeket a magyar állami tulajdonú Budapest Bank is hitellel segítette, ezzel csak az energetikai területen 12 milliárd forintnyi hitelkötelezettsége van ennek a körnek.

Sájer közvetlen szakmai stábja dolgozik már a Jupiter Solution Solarpark Kft.-ben is, ami Polattól a Central European Opportunity Magántőkealap (CEOM) tulajdonába került közvetetten.

Határon innen, határon túl

Balázs Attila, a Forbes céges listáján is szereplő Bayer Construct építőipari vállalkozás tulajdonosa az elmúlt években rendre feltűnik Tiborcz István érdekeltségeinél vásárlóként – többek között Jellinek Dániel ingatlanmogullal üzletelve vették át az Appeninn ingatlanfejlesztőt Tiborcztól.

Balázs Attila két új cégbe engedett be társtulajdonosként azt a Dicső Lászlót, aki korábban többször előzte meg Tiborcz Istvánt, mielőtt a miniszterelnök veje bevásárolta volna magát egy-egy cégbe. Balázs és Dicső – két másik vállalkozás, a BBID Kft. és a Viastein Kft. mellett –

ezúttal Erdélyben a Batlas Holding és a PlazmonTech Kft.-ben közösködik, melyek tejporgyárat és gyümölcsfeldolgozót építtetnek Hargita megyében – 4,5 milliárd forintnyi állami támogatással.

Balázs Attiláról nemrég a Forbes.hu is megírta, hogy bányászati és építőanyag-előállító vállalkozásai milyen jelentős állami segítséggel gyarapodtak.

Összebútorozás

Tiborcz István Bdpst Zrt.-je a közelmúltban összeköltözött az érdekkör más szereplőivel egy közös telephelyre. A budapesti Pasaréti úton mára egy helyen van az Appennin Zrt.-vel, de szintén ide költözött az az Equilor Alapkezelő Zrt. is, ami a fentebb már említett CEOM útját is egyengeti.