Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu

Mészáros Lőrinc követte Tiborcz Istvánt: kiszállt az Opus az Appeninnből

A maradék tulajdonrészét is eladta Mészáros tőzsdei birodalma az ingatlanos cégben, amiből nemrég szállt ki a miniszterelnök vejének cége is.

Az Opus Global Nyrt. a tőzsde honlapján közölte, hogy a maradék 4,83 százalékos tulajdonrészétől (2 289 433 részvénytől) is megszabadult az Appeninn Nyrt-ben, a vételárat pedig megkapta. Ezzel Mészáros Lőrincnek, a leggazdagabb magyarnak már nincs részesedése a cégben.

Az irodákat, kereskedelmi ingatlanokat, hoteleket és logisztikai telepeket birtokló Appeninn – ami idén januárban a balatonfüredi kikötőt is megszerezte – tulajdonosi köre ezzel teljesen kicserélődött, az elmúlt időszakban milliárdosra adták kézről kézre az ingatlanportfólió részvényeit:

  • az Opus Global még 2019. őszén adott el Tiborcz István cégének, a Bdpst Zrt-nek egy jelentős, 9 százalékos részvénycsomagot
  • a szintén Mészároshoz és családjához köthető Konzum II. magántőkealap továbbadott a 18,33 százalékos részén. A vevő a Puskás Stadionon is dolgozó, top100-as építőipari cég feje, Balázs Attila a hozzá köthető Zinventive befektetőcégen keresztül.
  • 2020 április 22-én Tiborcz István bejelentette, hogy hogy kiszáll a cégből arra hivatkozva, hogy a Bdpst Zrt. által elnyert közbeszerzések és állami támogatások miatt ne vetődjön fel az összeférhetetlenség gyanúja. Az összesen 24 százalékos tulajdonrészért a 10. leggazdagabb magyar plázamilliárdos, Jellinek Dániel ingatlancsoportja, az Indotek jelentkezett be, az Avellino Zrt. befektetési cégen keresztül.

Jelenleg Jellineken és Balázson kívül még egy jelentős tulajdonosa van az Appeninnek: a dollármilliárdos Csányi Sándor bankjának ingatlanalapja, az OTP Ingatlanbefektetési Alap még 2018. márciusában vette meg tőzsdén kívüli ügyletben a cég 5,92 százalékát a Mészáros-féle Konzumtól.


Képtelen vagyok bárkinek bármit megtanítani. Csupán elgondolkodtatni tudom az embereket.

Szókratész, ókori görög filozófus