Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dominik Vanyi, Unsplash

Támogatásokkal és engedményekkel növekedhet a 11. leggazdagabb magyar üzlettársának bányabirodalma

Milliárdos állami támogatások, valamint bányászati engedélyek kiadásával óriásira nőtt az üzletember építési alapanyagot kitermelő bányacége.

Már közel 600 hektárnyi területen termelhet ki építőipari nyersanyagot (kavics, homok) a Balázs Attila üzletember tulajdonába tartozó Bayer Construct-cégcsoport (BC) – írja a hvg360. A vállalkozó érdekeltségébe tartozik a Viastein Kft. is, ami szintén folytat bányászati tevékenységet.

  • A közelmúltban a BC-hez tartozó Kvarchomoknak az állam egy zárt, meghívásos eljárásban 430 hektárnyi bányaterület kitermelési jogát adta át Kiskunlacházán és Délegyházán.
  • A Viastein még tavasszal kapott az államtól kitermelési jogot Ártándon, illetve 5,5 millárddal támogatja a kormány a cég ott megvalósuló 14 milliárdos beruházását; a kitermelhető vagyon 130 milliárd forint.
  • Az ártándi bányánál az éves kitermelés mennyiségét nem korlátozza a kormány, ez máshol környezetvédelmi szempont.

A hvg360 szerint a magyarországi átlagos bányaterületek mérete 20 hektár körüli cégenként.

Segítség, épp jókor

Még 2018-ban a Viastein Kft. egy térköveket, betonlapokat gyártó üzemet hozott létre Biharkeresztesen. Az üzemet Süli János, a paksi atomerőmű fejlesztéséért felelős miniszter is meglátogatta idén tavasszal azzal a céllal, hogy a paksi bővítéshez partnereket keressen. A cég épp aznap kapta meg az ártándi bánya terület környezetvédelmi engedélyét, így alkalmassá vált a paksi beruházásban való részvételre.

Szijjártó Péter külügyminiszter néhány hete jelentette be, hogy a dráguló építőanyagárak letörése érdekében a bánya nyitásának költségeinek 40 százalékát átvállalja Balázs Attila cégétől, noha a kormány eddigi intézkedései nem csökkentették az építőanyagok elmúlt évben bekövetkezett 60-100 százalékos drágulását.

Kicsoda Balázs Attila?

Balázs Attilának a 11. leggazdagabb magyarral, Jellinek Dániellel is van közös érdekeltsége: kettejük, valamint az OTP alapja, az OTP Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában van az Appeninn Nyrt. A cég tulajdonosi köre 2020-ban többször is változott, miután Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István eladta a részesedését.

A Bayer Construct szerepel a Forbes top 100 céget rangsoroló listáján, részt vett a Puskás Aréna építésében is.

Kiemelt kép: Unsplash, Dominik Vanyi (A kép illusztráció.)

Oszd meg!