rövid hír

Megbukott a virslik negyede az év végi teszten, rossz a tendencia

Forbes
2021. december 27. 3 perc olvasás

Idén is nekimentek az ITM éhes hivatalnokai a nagy virslitesztnek. Míg tavaly csak egy virsli bukott meg, idén már öt.

Nincs igazi szilveszteri trakta legalább pár szál virsli nélkül – kezdte sokatmondó sorait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a lapunknak küldött közleményben. Az ITM minden évben a nagy virsliteszttel zárja az éves vizsgálódást, idén sem maradt el, a hivatalnokok végigkóstolták a bolti forgalom egy részét.

A vizsgált virslik negyede pedig megbukott, 20-ból 5 termék nem felelt meg a kívánalmaknak. A vizsga szigorú, a Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatát minimális fehérje- és maximált zsír-, víz- és sótartalomhoz köti. Az elmúlt időszak tapasztalatai kedvezőek voltak, 2018-tól 2020-ig – az éjféli visszaszámlálást idéző sorminta szerint – rendre három, kettő, egy hibára bukkantak.

E tartós javuláshoz képest az idén feltárt öt helytelen jelölés váratlan visszaesést jelez.

Na de mit kell kerülni?

Az idén két termék

  • Sága Füstli KLASSZIK Füst ízesítésű virsli csirkehúsból,
  • Wiesbauer Dunahús Prémium Bécsi sertés virsli juhbélbe töltve

zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, ezek így a továbbiakban nem árusíthatók virsliként.

További két hentesáru

  • Karát – Bécsi Virsli sertés és marhahússal,
  • Merian Foods Élelmiszeripari Kft. virsli csirkemellel

Értékel a vegán húsevő – ilyenek a magyar boltokban kapható növényi húspótlók

esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal. Az egyikben zsírból volt több a csomagoláson jelzett mennyiségnél, a másiknak a zsírtartalma lefelé, fehérjetartalma felfelé tért el a tájékoztatástól.

A TESCO füstölt, főtt sertés virsli nem ehető bélben megnevezésű termék esetében pedig a tényleges sótartalom nem felelt meg az elvárásoknak.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A jelölési hibás termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén tévesen feltüntetett értéket a valós mennyiségre javítják. Az Élelmiszerkönyvben megengedett legmagasabb zsírtartalmat felülmúló árucikk virsli megnevezéssel nem, helyette egyéb húskészítményként árusítható. A vizsgálati eredményeket összegző táblázat a fogyasztóvédelmi honlapon érhető el.

Szóval csak óvatosan a virslikkel! A legóvatosabbak választhatják a növényi húspótlékot, itt ajánlottunk is párat.

Borítókép: Pixabay