Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vegán tál. Fotó: Hermes Rivera

Értékel a vegán húsevő – ilyenek a magyar boltokban kapható növényi húspótlók

Szaporodnak a növényi húspótlók a boltok polcain. Az augusztusi Forbesból kiderül, milyen ma a növényi húspótlók piacára lépni teljesen vegán kínálattal, és hogy egy nagy hagyományos húsgyár miért dönt a növényi termékek bevezetése mellett. Mi pedig megnéztük, milyen termékekkel kell versenyeznie annak, aki szintén beszállna a húspótlóbizniszbe. Vagy ha csak egy jót enne.

2021 van, már minden a vegánokról, húspótlóiról szóló vicc gáz. Tényleg. Annyira, hogy az erre válaszul született mém is unalmassá vált, nincs olyan vegán mémoldal, ami ne koptatta volna rommá.

A dildókról – bevallom – nincs személyes tapasztalatom, és az ismert új jogszabály miatt nem is tudom, hogy beszámolhatnék-e róla, ha lenne, de a párhuzam teljesen érthetőnek és elfogadhatónak tűnik.

Miért kell a hús-szerű nem-hús a vegánoknak?

Én lassan három éve vagyok vegán, ezalatt nem sorvadtam el fehérje- vagy B12-vitaminhiányban, de még egy rongyos szójamérgezést sem sikerült összehoznom (van amúgy ilyen?).

Viszont nem kerültem a vegánok azon szűk csoportjába sem, akik elkezdtek undorodni a hústól, vagy legalábbis ezt mímelik, hogy aztán mindenkit jól megvessenek, aki növényi alapanyagokból készült kolbászokat vagy húsutánzatokat eszik.

Mindez természetesen nem akadályoz meg abban, hogy a környezetemben lévő nem vegánokat simán ledögevőzzem. De eddig majdnem mindenki vette a poént.

Korábban nehezen hittem el, de két-három hónap húsevés nélkül teljesen átállítja az agyat, és nem kívánod többé a húst. Nem tudom, mitől lehet ez, talán tényleg a tudat áll át arra, hogy rosszul érezze magát, amiért egy megölt, tudattal valaha rendelkezett lényt megenni nem helyes. Hasonló érzés lehet egy mindenevőnek, ha egy jó rántott kutyacombbal kínálják. Megpróbáltad elképzelni? Na, ugye.

A húskészítményeket nem elsősorban az ízük, inkább az állaguk meg a nosztalgia miatt próbálja meg a legtöbb vegán visszahozni az étrendjébe, ez meggyőződésem.

Az augusztusi Forbesban Mészáros Miklós a Vegan Grill márka alapítója és Szappanos Péter, a Pápai Hús ügyvezetője beszél a magyar húsmentes piacról.

A Forbes.hu egyszemélyes vegán csapata meg összegyűjtötte az utóbbi három évből saját tapasztalatait erről a piacról.

Szigorú, de végtelenül szubjektív és egyáltalán nem minden piacon lévő terméket figyelembe vevő értékelés következik 1-től (vállalhatatlanul ehetetlen) 10-es skálán (ez a menü mennyországban). Az értékelésnél az egészségügyi szempontok nem játszottak szerepet. Ezek úgyis feldolgozott élelmiszerek, a dietetikusok szerint ilyenekből jobb minél kevesebbet fogyasztani.


Pápai Ízek – Natúr vegán pástétom: 5/10
Ár: 570-600 ft

A növényi alapú húspótlókban utazók egyre gyakrabban kerülik a szóját – nincs ez másképp a Pápainál sem. A vegán termékeit érthető módon nem Pápai Hús, hanem Pápai Ízek néven futtató cégnek nem a pástétomja sikerült a legjobban. A cél alighanem a májkrémek utánzása volt, de az átlagos májkrémnél nehezebben kenhető ez a pástétom, a főleg borsófehérjéből és kókuszzsírból álló terméknek az íze sem sikerült túl emlékezetesre. Ha nagyon nincs más, vacsorára azért elmegy.

Pápai és Queen of Peas szendvicsfeltét: 7/10 Ár: 530-600 ft

Már nagyon rég ettem parizert. Nem elsősorban a három éve tartó vegánságom miatt, hanem mert már azelőtt is távol tartottam magam az egybehangzó vélekedések szerint húsipari mellékterméknek számító párizsitól. Hallottam azért olyat is hentestől, hogy az igazán gáz nem a parizer, hanem a virsli. Én egy huszárvágással, magyarán az állati eredetű kaják elhagyásával ezt a problémát megoldottam.

Fotó: Pápai Hús / Facebook

A Pápai mellett a Hungarofood is beszállt hagyományos élelmiszeripari cégként a Queen of Peas nevű termékeivel a növényi piacra. A szendvicsfeltétjeik finomak, és leginkább a parizerre hajaznak. Utóbbi felvágottól alapvetően senki nem vár sokat, de azt mégis megkapja. Ez a növényi alapú változatoknál sincs másképp. Abszolút ehető, a parizer állagát és ízét visszaadó cuccok ezek. Én pirított kiflibe tömködve, veganézzel és növényi sajttal megbolondítva ettem – kiválóan működött.

Pápai Ízek burgerpogácsa: 8/10
Ár: kb. 1000 ft

Nagy előnye, hogy nemcsak kettő pogácsa van a csomagolásban, hanem négy, ráadásul valamivel olcsóbban, mint az általában megszokott. Viszont közben vékonyabbak, ami azért elvesz egy kicsit az élményből. Ennek ellenére egy kifejezetten korrekt, leginkább középkategóriás büfék csirkefasírtszerű burgerpogácsájára emlékeztető íz abszolút eladja és a legjobb itthoni növényi burgerek közé emeli a Pápaiét.

Ikea húsmentes golyó: 3/10
Ár: 1290 ft fél kiló zacskóban (a boltban fogyasztva, körettel 990 ft)

Hatalmas csalódás. Hozzáteszem, nincs összehasonlítási alapom, a legendás Ikea-húsgolyót sosem kóstoltam, de a növényi alapú ízetlen, enyhén gumiállagú, amit csak az mentett, hogy a mellé kimért lekvár teljesen rendben volt. Gondolom, azt nem az ikeás szakácsok készítették.

Talán ha nem a bútorbolt éttermében, hanem csak ott bevásárolva és otthon elkészítve eszem, jobb az élmény, mert nem spórolom ki a sót és egyéb fűszereket. Így viszont egy abszolút kihagyható fogás.

Kapcsolódó anyagunk korábbról:

Vegan Grill – Vegli: 7/10
Ár: kb. 700 ft

Mészáros Miklós és felesége, Stifter Eszter cége, a Vegan Grill termékeket gyártó Vegán-Manufaktúra Kft. nem véletlenül került be az augusztusi Forbesba.

Az ízléses és igényes csomagolásaik rendszerint nemzetközi szinten is versenyképes húspótlókat rejtenek. A veglijükkel, vagyis a virslipótlóikkal is ez a helyzet. Úgy hoz tökéletes virsliélményt, hogy az állaga kevésbé adja vissza a virsli roppanósságát, és érezni is rajta, hogy még annyi hús sincs benne, mint az olcsóbb, tényleg hulladékra emlékeztető kolbászkákban. De ettől teljes az innováció – és az általam kóstolt termékeikből még a veglik voltak a kevésbé jók!

Vegan Grill – Vegán gyros: 9/10
Ár: kb. 1200 ft

A búzasikérből készülő szejtán nagyon megosztó. Alapvetően rágós állagú, én ritkábban ettem jól és ízletesen elkészítve, mint nem. A Vegan Grill gyroshúspótlója azonban tényleg a legjobb sarki gyrososok élményét hozza, ugyanúgy pirul meg a serpenyőben, ahogy azt a hústól várnánk.

Húsevő gyrosszakértő legyen a talpán, aki ha eléteszik, meg tudja mondani, hogy nem állati eredetű dolgot eszik.

Vegan Grill – Vegán Burger: 9/10
Ár: 1200-1300 ft

Megkérik az árát, de meg is éri. A szintén szejtánalapú burgerpogácsa ugyanazt hozza, mint a gyros. Tökéletes húsélményt – talán a Pápaihoz hasonlóan ez is lehetne kicsit vastagabb, és akkor a 10-es értékelés sem lenne túlzás.

Igen, szeretem a chipset. Szerencsére abból is nagy a vegán kínálat!

Burger King – Rebel Whopper: 7/10
Ár: 1190 ft

Boltban ezt nem lehet kapni, szóval kicsit kakukktojás, de direkt akartam darázsfészekbe nyúlni azzal, hogy egy hivatalosan nem vegán terméket is ideválogatok. Mivel a Rebel Whopper pogácsáit ugyanazon a sütőlapon készítik, mint a húsokat,

tankönyvileg nem vegán ez a burger.

A cég is elismerte, hogy ezt a flexitáriánusoknak, és nem a vegánoknak ajánlja. Én viszont nem vagyok doktríner, ha miattam nem ölnek meg állatot, nem zavar, ha egy kicsit beszennyeződik, amit ennék. Persze majonézt nem kérek hozzá. Gyorséttermi kaja, azt a színvonalat hozza, de azt stabilan.

Next Level Meat burgerpogácsa: 6/10
Ár: 1200 ft

A kizárólag a Lidlben kapható, a német cég által fejlesztett Next Level Meat-termékek közül a burgerpogácsa nem az igazi. Azt meg kell hagyni, hogy a vastagsága és az állaga is rendben van a többek között zöldborsó- és szójafehérjéből és csiperkegombából összegyúrt műhúsnak, van azonban egy édeskés, teljesen húsidegen mellékíze, amit nem tudok hova tenni.

Next Level Meat „darálthús”: 10/10
Ár: 1200 ft

Itt viszont nagyon belenyúlt a tutiba a Lidl. Aki azt állítja, hogy egy spagettiről vagy egy lasagnéról megmondja, hús vagy növényi alapú húspótló van benne, ha az Next Level Meattel készül, az nyilvánvalóan ordasan hazudik. Állagra, ízre és elkészítésre is tökéletesen ugyanolyan a lidlös növényi darálthúsutánzat, mintha csak disznóból készült volna. Az áron azért még lehetne faragni.

Így néz ki a pultban, lentebb pedig az látszik, milyen korrekt bolognait lehet belőle kihozni.

Just Veg borsos szelet (Pfefferfilet): 5/10
Ár: 1000 ft

Két kis szelet, borsófehérjealapú borsszeletet lehet kapni az Aldiban ezer forintért. Túlzás lenne azt mondani, hogy megéri az árát. Nemcsak a mérete miatt, hanem mert az ízére is nehéz rákapni. A borsos ízesítés pedig a fűszeresebb ételeket kedvelőknek telitalálat lehetne, de ebből a pikánsságból – nyilván a szélesebb közönség kiszolgálása érdekében – csak megvillant valamit a Just Veg. Pozitívum viszont, hogy gyakorlatilag képtelenség, hogy szétessen vagy elázzon az olajban, a textúrát eltalálták az élelmiszermérnökök.

Just Veg „Vegane Schnitzel Klassik”: 7/10
Ár: 900 ft

Vastagabb és laktatóbb, mint a legtöbb értékelt termék a listán. Szójaalapú, leginkább talán a csirkemellből készülő rántott húst próbálták vele reprodukálni. A Vegan Love-ban és az Epoch Burgerben is sokkal jobb csirkemellfillé-utánzatot lehet enni, azokkal semmiképp nem versenyezhet, de a borsos szelethez hasonlóan, ha csak nagyon gyorsan kell otthon valamit összedobni, ideális választás – a borsos szelethez képest pedig sokkal jobb is. Itt a nem vegán életem kedvencét, a milánói csirkemellett reprodukáltam vele. Elég belőle a tészta mellé egy szelet is, roppant laktató.

DM vegán sültkolbász (Vegane Bratwürstchen): 6/10
Ár: 1200 ft

Egy kicsit túlárazott a szóját és gabonát is tartalmazó sültkolbász a DM-ben. Enyhén fűszeresen készítik, de azért a berlini, utcai árusoknál kapható Bratwurstokkal nem vetekedhet. Magában ezért nem is szoktam enni, leginkább hot dogba erőszakolom bele. Úgy viszont tökéletes működik! Ketchuppal és veganézzel, esetleg egy kis sült hagymával még megbolondítva kiváló, gyorsan elkészülő, mégis extra ebéd.

Bezmięsny bacon: 10/10
Ár: 900 ft

Bizony, ilyen is van. VEGÁN SZALONNA.

A lengyel Bezmięsny (Hús nélküli – ennél direktebb nevet nem lehet adni sem cégnek, sem terméknek) gyártja, itthon eddig az Auchanban láttam – egyébként is a „madaras Tesco” itthon a legerősebb nagy üzletlánc vegán termékekben. A lengyelek baconje mindent tud, amit a disznóból készülő, cserébe viszont annak az idegesítő vagy kellemetlen tulajdonságait nem kapta meg. A szójából, búzefehérjéből és paradicsompüréből is készülő, bükkfán füstölt növényi szalonna egy kis pirítás után ugyanolyan ropogós lesz, mint a húsból készülő, a „zsírréteg” azonban itt nem lesz rágós, hanem csak enyhébben fűszeres ízű.

Nyitókép: Jaclou-Dl / Pixabay

Oszd meg!