Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még nem tudjuk, mikor nyitunk ki, de rohamosan fogynak a szálláshelyek

Külföldre bizonytalan, mikor mehetünk, amúgy is be vagyunk zárva fél éve: már most fogynak nyárra a szálláshelyek.   

Úgy tűnik, bízunk a mielőbbi újra nyitásban. A szálláshelyek forgalma folyamatosan nő: a közelgő húsvéti szünetre, valamint a nyári szünetre is egyre több foglalás érkezik – közölte lapunkkal a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK).

Csak januárban már százezer új vendégéjszakát foglaltak áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33 százalékkal nő. Áprilisra eddig 518 ezer, míg májusra 625 ezer vendégéjszakát foglaltak le. Ezek két számjegyű növekedést jelentenek tavalyhoz képest, de 2020-ban a tavaszi időszakban gyakorlatilag megszűnt a turizmus az országban, áprilisban például 97 százalékkal csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma éves alapon a KSH adatai szerint.

250-300 milliárdos bevételkiesés a turizmusban, még másfél évig nem jönnek külföldiek

Ugyan erre nem térnek ki, de a foglalások szinte kizárólag a belföldi turistákat érintik. Ugyan jelenleg nincsenek szigorú beutazási korlátozások, de arra egyelőre nem lehet számítani, hogy nagy mennyiségben térnének vissza a külföldiek még a járvány vége előtt. 

A közlemény megjegyzi azt is, hogy „A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat.” Ugyanakkor az utazási kedvhez valószínűleg az járul hozzá leginkább, hogy ősz óta tartanak a szigorú korlátozások, illetve hogy még mindig bizonytalan, mikor mehetünk és melyik külföldi országba.

Ugyanakkor tavaly 20 százalékkal többet költöttek a munkaadók a SZÉP Kártyára, a feltöltések mértéke tavaly megközelítette a 300 milliárd forintot. Az iparági tapasztalatok szerint a kártyabirtokosok az összeg nagy részét turizmusra fordítják.

Megvizsgáltuk, milyen trendek szerint fogunk nyaralni a járvány után.

Öt lehetséges trend a válság utáni időszakra

Egy korábbi anyagunkban megnéztük, milyen trendek várhatóak a turizmusban a járvány hatására. 

  1. Megnövekedett igény a tisztaságra, ami várhatóan évekig fontos tényező lesz a szállásfoglalásnál.
  2. A teljes ellátás még keresettebb lesz, miután hónapokig magunknak kell az ételekről gondoskodni, alig várjuk, hogy ezt valaki más megtegye helyettünk.
  3. A kijárási tilalom végén népszerűek lesznek a kuponos szállások, olcsó szállások és az akciók, mert sokan csak ezeket fogják tudni megengedni maguknak.
  4. Inkább a saját autós vagy biciklis kirándulást fogjuk választani a repülős és vonatos utazásokkal szemben.
  5. A korlátozások feloldása után akár 20-30 százalékos kedvezményt is fognak adni a szállások, hogy minél több vendég számára legyenek vonzóak.

 

Oszd meg!