Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

97 százalékos csökkenés: brutális áprilisa volt a magyar turizmusnak

Az eddig sem volt nagy rejtély, hogy a turizmus lehetett a legnagyobb vesztese a járványügyi korlátozásoknak, a KSH számaiból látszik, mennyire durva volt a visszaesés.

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97%-kal kevesebb volt a KSH ma közölt adatai szerint.

Külföldi gyakorlatilag nem jött ide áprilisban

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 99%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 3 ezer vendég 17 ezer vendégéjszakát töltött el. Mindegyik szállástípust és régiót elenyésző forgalom jellemezte.

A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év áprilisi értékének az 1%-át sem érte el.

A belföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95%-kal csökkent. A vendégszám 18 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 52 ezer volt. A vendégéjszakák közel felét panzióban töltötték el, így ebben a szállástípusban az átlagosnál kisebb, 81%-os volt a visszaesés.

1297 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a szálláshelyek felében nem volt vendégforgalom.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 97%-kal (1 milliárd forintra) esett vissza.

A járványügyi korlátozások miatt sok üzem bezárt, az áprilist az ipar is alaposan megszenvedte.

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.