Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bagaméry Gergő, a Mediso termékfejlesztési igazgatója és édesapja, Bagaméry István, a társaság alapítója. Fotó: Mediso

Immár magyar kézben az MRI diagnosztika csúcsát jelentő technológia

A Forbes legnagyobb magyar társaságokat bemutató Magyar 100 listáján rendszeresen szereplő, családi kézben lévő Mediso Kft. csúcskategóriás technológiát vásárolt Franciaországból.  

A magyar orvostechnológiai társaság megvásárolta a strasbourgi székhelyű RS2D nevű cég által fejlesztett MRI technológiát. A Nanalysis Scientific kanadai vállalatcsoporthoz tartozó francia leánycég és az orvosi képalkotótechnológiával foglalkozó magyar Mediso több mint hat éve dolgoznak együtt és két éve írtak alá egy technológiai transzferről szóló megállapodást, ez zárult le most – tudta meg a Forbes.hu az érintett társaságoktól.

A Mediso eddig egy kereskedelmi- és licencszerződés keretei között fejlesztette az ún. Nanoscan MRI 3T és 7T termékvonalait, ennek alapjait egy világviszonylatban is egyedülállónak számító, teljes egészében folyékonyhélium-mentes szupravezető mágnes képezi, ez

az MRI diagnosztikai eszközök világszerte elismert csúcsmodellje.

A fejlesztésbe a franciák adták az MRI technológiát, ezt vásárolta meg most a Mediso. A deal magában foglalja a technológia hardver és szoftver komponenseit. A vételár üzleti titok. 

Miért vették meg? 

„A Mediso számára mindig is stratégiai fontosságú volt, hogy a berendezéseink alapját adó technológia teljes mértékben saját kézben legyen. Ezzel a vásárlással kimondhatjuk, hogy új szintre léptünk, hiszen a saját fejlesztésű SPECT, PET és CT technológia mellett immár az MRI is szerves részét képezi a Mediso által fejlesztett képalkotó diagnosztikai berendezéseknek” – mondta a vásárlás kapcsán Bagaméry Gergő, a Mediso pre-klinikai termékfejlesztési igazgatója.

Bagaméry Gergő, a Mediso termékfejlesztési igazgatója és édesapja, Bagaméry István, a társaság alapítója. Fotó: Mediso

Megvették a technológiát, de szükség volt a tudásra is

Egy ilyen technológiai transzfer egyáltalán nem egyszerű folyamat, a technológia átvétele két évig tartott. Ennek során a Mediso átalakította a céges infrastruktúráját és több mint 20 főre növelték az MRI fejlesztési osztályukat a hazai cégközpontunkon belül.

Fontos, hogy nem cégfelvásárlás történt, a RS2D más profilú termékekkel is foglalkozik, de ami az MRI-t illeti, disztribútorként és szervízpartnerként együttdolgozik a Medisóval a jövőben is (Franciaországban például ők lesznek a kizárólagos disztribútorok), ugyanakkor ezen a területen nem lesz konkurense a magyar cégnek.

„A technológiavásárlás mellett nagyon fontos volt, hogy a tudástranszfer is hatékonyan meg tudjon valósulni, ne csak vegyünk valami, amihez semmit nem értünk.

– magyarázza Bagaméry a Forbes.hu kérdésére – Ez volt a nehezebb része a dolognak, hiszen itt egy közel 12 évig fejlesztett, nagyon magas színvonalú rendszerről van szó. Kialakítottunk egy többéves programot is, ami gyakorlatilag egy tudástranszferen alapuló közös integrációs és fejlesztési együttműködést jelentett. Lényegében az volt a cél, hogy nálunk felálljon egy komoly fejlesztői csapat, akik autonóm módon értenek minden pontjához a rendszernek. Ugyan a tavaly kezdődő pandémia sokat nehezített a multinacionális együttműködésen, de ennek ellenére is nagyon jól sikerült a dolog, egy nagyon jó csapat állt fel nálunk.”

Mi a nagybevásárlás jelentősége?

Ezzel a vásárlással olyan új piacok nyíltak meg a magyar cég számára, amelyeknél kifejezetten magasak a technológiai belépési követelmények.

„Jelenleg piacvezetők vagyunk nukleáris medicina képalkotáson alapuló kutatási eszközök területén. Az új technológiavásárlással a kiemelt célunk, hogy olyan

többmodalitású képalkotó berendezéseket hozzunk létre, amelyek valós időben képesek lekövetni molekuláris és funkcionális folyamatokat az agyban.

A dinamikus PET illetve a funkcionális MRI adatgyűjtés önmagukban is kifejezetten csúcstechnológiának számítanak, de ezek egyidejű megvalósítása hatalmas mérnöki bravúr. Az integráció ilyen magas fokát csak úgy lehet elérni, ha a minden komponens egy kézben van” – tette hozzá Bagaméry.

A különböző orvosi képalkotórendszerek összekapcsolásának már komoly történelme van. A PET (pozitronemissziós tomográfia) és a CT ötvözete nagy siker volt az ezredfordulót követően, és viszonylag gyorsan bekerült a rutineljárások közé. „A PET technológia MRI vel való ötvözése már egy sokkal komolyabb mérnöki kihívásnak bizonyult az MRI szórt mágneses tere miatt. A világon első kisállat kutatásra alkalmas PET/MRI berendezését a Mediso dobta piacra 2012-ben” – magyarázza a Forbes.hu-nak Bagaméry. Ez már önmagában nagy siker volt, majd ezt a technológiát fejlesztették tovább és kapcsolják majd össze a most megvásárolt a technológiával.

„A zászlóshajó-termékünk a szekvenciális (in-line) PET gyűrű mellett tartalmaz egy a mágnes közepén elhelyezett szimultán (SiPM insert) PET gyűrűt is. Erre azért van szükség, mert amíg a mágnesen kívül elhelyezett külső rendszer nagyobb látómezőt biztosít (például többállatos képalkotáshoz), addig a mágnes közepén található PET készülék kisebb leképzésre használható területtel ugyan, de az MRI vel egyidőben és egy látomezőben tud képet alkotni.

Ezzel a megoldással le lehet fedni az összes ilyen készülék esetén felmerülő felhasználói igényt, jelenleg ez csak a Mediso termékkínálatában található meg.”

Íme, amire már ma is képes a Mediso: az orvosi képalkotás csúcsa a technológia, amin dolgoznak. Forrás: Mediso

Komoly szürkeállomány Budapesten

A több mint 30 éves Mediso Medical Imaging Systems Kft. családi tulajdonban lévő cég, tavaly közel 9 milliárd forint árbevételt ért el képalkotó diagnosztikai készülékeinek értékesítésével. A vállalat több mint 100 országban van jelen termékeivel és a világ élvonalába tartozó Nanoscan termékcsalád tagjait olyan kutatóintézetek használják, mint a King’s College London, Karolinska Institute, Johns Hopkins University vagy a Northwestern University.

Magyar orvostechnológia: volt egy másik nagy üzlet is nemrég

A szektorban több erős, világszinten is jegyzett magyar társaság van, ilyen a vizeletanalizátorokat és vércukorszintmérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika, amely nemrég jelentette be, hogy felvásárolja az egyik német beszállítóját.

Ezeknek az üzleteknek nagy jelentősége, hogy tovább bővül a hazai tudástőke, ami meghatározó lehet abban, hogy ki tudja felvenni a versenyt hosszú távon a nemzetközi mezőnyben. (Erről az üvegplafonról egy korábbi nagyinterjúnkban beszéltünk Lakatos Péter Videoton-társvezérrel és Szendrői Gábor M&A tanácsadóval.)

Oszd meg!