Üzlet

Ilyen, amikor megveszed a német beszállítód

Váradi Ibolya
2021. április 15. 2 perc olvasás

Általában német cégek veszik meg a magyar beszállítóikat, nem fordítva. Hogy mégis hogyan vette meg német beszállítóját a 77 Elektronika – erről meséltek a Forbes Élő adásában Galambos Márton főszerkesztőnek a vállalat tulajdonosai, Zettwitz Sándor és lánya, Zettwitz Gabriella.

A beszélgetés apropója az volt, hogy a magyar 77 Elektronika csoport felvásárolta a német piac második legnagyobb reagenscsík gyártóját, a Analyticon Biotechnologies AG-t. A 10. legértékesebb magyar céget méltán nevezhetnénk a kora startupjának is. „Egy 27 négyzetméreteres lakást béreltünk. 1986-ban a nulláról indultunk, a kezdetben négyen-öten vittük a céget” – mondta Sándor az indulásról. Ma már közel 100 országba exportálják az Urised technológián alapuló vizeletelemző automata laborrendszereit.

„Itt nem arról volt szó, hogy egy elmaradott kelet-európai cég meg akar valamit venni, hanem komoly szakmai befektetőként leszünk jelen, aki tovább fogja fejleszteni a vállaltot” – mondta Zettwitz Sándor a német cég felvásárlásáról. A két cég kapcsolata régi, a 77 Elektronika már húsz éve működik együtt velük. „Tőlük vásároltuk a reagenscsíkokat a vizeletvizsgáló automatákhoz, de

már nagyon rég óta azon gondoltunk, hogy tudnánk Analyticont megszerezni. A múlt héten végre aláírhattuk a papírokat.”

Azért, hogy a frissen felvásárolt vállalat közel száz munkatársát megnyugtassák, a jövő héten odautaznak bemutatkozni. Sándor azt mondja, a cég gyártásának eddig is a 35 százalékát ők vitték el, a két családi vállalat között mindig is jó volt a kapcsolat, így senkinek nem okozott gondot, hogy egy magyar cég fogja őket felvásárolni. 

A teljes beszélgetés, amelyben még arról is szó volt, hogyan segítették a munkavállalóiakat a járvány ideje alatt, és hová terjeszkednek legközelebb, feljebb visszanézhető.