Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Meddig tarthat a Mészáros-féle Konzum-részvények tőzsdei ralija? Mészáros bankja kiszámolta

A részben Mészáros-érdekeltségbe tartozó MKB Bank készített elemzést Mészáros Lőrinc holdingcégéről, mennyi lehet a Konzum papírok fair értéke.  Az eredmény talán nem meglepő: ezek alapján van még tér az emelkedésre. Ugyanakkor kockázatokat is azonosítottak. 

Az MKB Bank készített elemzést a Konzumról, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi lehet a fair piaci értéke a Konzum-részvényeknek. Az értékelésnél nem a cég EBITDA-jából indultak ki, – amit mi a Forbes-becsléseknél szoktunk használni – hanem az egy részvény árfolyamára jutó könyv szerinti értékből (P/BV). Ez azt mutatja meg, hogy egy részvény könyv szerinti értékének (BVPS) hányszorosán forog az adott társaság. Ezt a módszertant azzal indokolják, hogy a Konzum egy holdingcég, és a befektetéseinek nagy része olyan társaságban vagy iparágban található, amelyek magas fizikai eszközállománnyal rendelkeznek.

Ezek alapján arra jutottak, hogy a Konzum “fair értéke” az árfolyamra jutó egy részvény könyv szerinti értéke 2,13-szorosa. A Konzum egy részvényre jutó könyv szerinti értéke (a 2017. évi IFRS konszolidált, nem auditált pénzügyi beszámoló alapján) 1958 forint, ezek alapján pedig

egy Konzum-papír fair értéke 4175 forint lenne.

Konzum részvények árfolyama az elmúlt 5 napban. Forrás: BÉT

Az elemzés a választások előtt készült, ekkor 3000 forint körül forgott a Konzum-részvény a tőzsdén, a kétharmados Fidesz-győzelem után felugrott a 3400 és 3600 forintos sávba, erről írtunk is korábban. Az elemzéssel tehát az Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank 4175 forintos célárat állapított meg, így vételre ajánlja a Konzum-részvényeket. Más kérdés, hogy míg az a kisbefektetőknek vonzó ajánlat lehet akár, egyelőre talány hogyan viszonyulnak hozzá a nagy intézményi befektetők. Ők azok, akik friss tőkét lennének képesek pumpálni az egyre gyarapodó Mészáros-birodalomba (az ugyanis nem példa nélküli, hogy az eszközt eszközre halmozó holding saját részvényeivel fizet egy újabb cég felvásárlásakor).

Mészáros hasít a tőzsdén

A turizmus a koronaékszer

A Konzum az a holdingcég, ami a Mészáros-birodalom egy részét összefogja,

több mint 150 milliárd forintnyi vagyont kezelnek,

érdekeltségei kiterjednek az idegenforgalomra, pénz-, tőke- és biztosítási piacra, valamint az iroda- és ingatlankezelésre. A portfólió fontosabb vagyonelemi iparáganként:

  • Turizmus: Hunguest Hotels (szállodalánc), Ligetfürdő, Balatontourist (balatoni kempingek), mindegyik 100 százalékban Konzum-tulajdon, zártkörű cégek.
  • Pénz- és tőkepiac, biztosítás: Konzum Befektetési Alapkezelő (46,8 százalékos Konzum-részesedés), CIG Pannónia biztosító (tőzsdén is forog, Konzumé a részvények 25 százaléka),
  • Ingatlankezelés: Appeninn, 25 százalékban (ide vásárolta be magát az OTP-csoport még a választások előtt),
  • Vagyonkezelés: OPUS Global, 4,8 százalékos tulajdonhányaddal.

Itt a bejelentés: egy nagyhal szállt be Mészárosék mellé a tőzsdén. Jöhetnek a többiek?

Ezek csak a nagyobbak, emellett a Konzumnak számos nyilvános és privát cégben van még érdekeltsége, ilyen például a KPRIA Magyarország Zrt., ami egy cseh atomenergiával és vegyiparral foglalkozó cég magyar leányvállalata, és 2015-ben alapította a Konzum a csehekkel közösen (potenciális beszállítója lehet Paks 2-nek is). Fontos megjegyezni, hogy a Konzum elnök-vezérigazgatója korábban többször is beszélt arról, hogy nem kívánnak újabb tőzsdei társaságban részt venni (ezzel igyekezett lehűteni a spekulánsok lelkesedését), ami nem jelenti azt, hogy ne terjeszkednének tovább.

A Konzum portfóliójának legnagyobb érdekeltsége és ambíciója jelenleg a turisztikai szektorban van. A vállalat célja, hogy

Magyarország legnagyobb szállásadó cégévé váljon.

A portfólió a kempingektől a négycsillagos szállodákig terjed a Hunguest Hotels, a Ligetfürdő és a Balatontourist révén, a 24 hotel közül Montenegróba és Ausztriába is jutott.

Az elemzés kiemeli, hogy a 2017-ben a piaci feltételek (is) kifejezetten kedvezően alakultak, az egész szektor nőtt, a budapesti és a vidéki szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában is kétszámjegyű növekedést volt. Ehhez még hozzátartozik, hogy az államnak is egyre nagyobb céljai vannak a magyar turizmussal,

a kormány 117 milliárd forintot szán a kiemelt turisztikai térségek – a Balaton, a Fertő-tó és Tokaj környékének – fejlesztésére.

Mészáros Lőrinc sem kockázatálló

Kiemelik, hogy jelenleg a társaság erőteljes növekedési szakaszban van, a közeljövőben további cégeket is megvásárolhat, ezzel párhuzamosan folyik egy átstruktúrálási folyamat is, ami viszonylag az elején tart még, így a növekedési pálya előrejelzése csak széles hibasávval vázolható fel. Ezért a kockázatok között ott van, hogy nem minden üzlet jöhet be, lehetnek olyan akvizíciók, amik nem váltják be a reményeket, és az sem mindegy, hogy ezek az akvizíciók miből valósulnak meg, hogyan aránylik egymáshoz a tőke és az adósság.

A társaság kitettségei a turizmusban, pénz- és biztosítási piacon, ingatlanszektorban érdekeltek, az MKB Bank a kövekező – főleg iparágspecifikus – kockázatokat azonosította:

  • A turizmusnál kiemelhető a ciklikusság, recesszió idején erről mondanak le először a fogyasztók. A hotelek üzemeltetése tőkeigényes feladat, a Hunguest hotelek nagyrésze vidéki wellness szálloda, amik élőmunka-igényesek, több embert kell foglalkoztatni az extra szolgáltatásokért. A Balatontourist kempingjei esetében pedig a szezonalitás kell megemlíteni.
  • A bankszektorban fel kell készülni az alacsony kamatkörnyezet és az olcsó hitelek utáni időszakra.
  • A biztosítási piacot jelentős szabályozási előírások érintik, 2018. év végén lép hatályba a biztosításközvetítői direktíva (IDD).
  • Az irodapiac és az ingatlankezelés is érzékenyen reagálhat a kamatpálya változására, az ingatlankezelőknek pedig az építéshez és üzemeltetéshez szükséges munkaerő költség és egyéb kiadások is növekedésével kell számolnia, emelkedő bérleti díjak mellett,
  • És megjelenik a forint árfolyamának változása, mint potenciális kockázati tényező, mivel bizonyos befektetések esetében (például: Appeninn) a hitelek devizában vannak nyilvántartva.

Az MKB Bank nem említi, de a kockázatok közé sorolandó a nagy politikai kitettség is, ez abból is látszik, hogy a nagyobb belpolitikai események erősen mozgatják a Konzum-részvények árfolyamát. Amikor megrendülni látszik a jelenlegi kormány stabilitása, az az árfolyamon is meglátszik, ezt a február 25-i hódmezővásárhelyi polgármester-választás után is láttuk, amikor 2600 forintig is gyengültek a részvények. Ez a kockázat az április 8-i kétharmad hatására jelentősen csökkent.

Konzum részvények árfolyama az elmúlt 3 hónapban. Forrás: BÉT

A Konzum-érdekeltséghez tartozó Opus Global Nyrt. március végén tette közzé éves eredményeit és terveit: a 15 milliárdos saját tőkével rendelkező vállalat a 2018-as évnek stabil mérleggel, valamint kiváló organikus és akvizíciós kilátásokkal vágott neki – vagyis újabb cégeket fognak felvásárolni. Ez alapján a társaság saját tőkéje várhatóan további 110–120 milliárd forinttal nő majd.

Mutatjuk, mennyit nőtt egy év alatt Mészáros Lőrinc kirakatcége

Slusszpoén

Az MKB Bank az elemzést azzal a címmel tette közzé, hogy “Warren Buffett nyomdokaiban”. Ezzel arra utalthattak, hogy a Konzum is egy ernyőcég, mint az amerikai Forbes milliárdos listáján harmadik leggazdagabb befektetési guru cége, a Berkshire Hathaway, ami nem termel vagy szolgáltat, hanem vagyoneszközöket birtokol.

Oszd meg!