Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a bejelentés: egy nagyhal szállt be Mészárosék mellé a tőzsdén. Jöhetnek a többiek?

Ilyet is rég láttunk: Mészárosnak csökkent a részesedése egy cégben. Jó okkal. 

Ma felfüggesztették az Appennin Nyrt. papírjainak kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a kibocsátó kérésére. Délután aztán kiderült, hogy a tulajdonosi szerkezettel kapcsolatos bejelentés miatt történt mindez. A legtöbben erre számítottak, az értékes ingatlanos cégben ugyanis érdekelt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum-csoport is, nem lett volna meglepő, ha bejelentik, hogy tovább növelték a befolyásukat a cégben. Csakhogy nem ez történt.

A BÉT oldalára felkerült bejelentés szerint az OTP Ingatlanbefektetési Alap tőzsdén kívüli, illetve tőzsdei ügyletek révén összesen 5,92 százalékos tulajdont szerzett az Appennin Holdingban, így a Konzum-csoport fennálló részesedése 46,46 százalékra csökkent a társaságban. Az elsőre meglepő bejelentés nagyon is illik azokba az elképzelésekbe, amiket a Konzum elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért a múlt héten vázolt fel egy interjúban. A kisbefektetők után a Mészáros-cégek ugyanis várják a jóval nagyobb tőkével rendelkező intézményi befektetőket. Milyen üzenete lehet annak, ha az egyik legnagyobb hazai ingatlanalap is beszáll Mészáros mellé? Ezt maga Jászai Gellért mondta el a bejelentést követően:

“Magyarország egyik legnagyobb ingatlanalapja kizárólag olyan eszközökbe fektet, amelyektől értékteremtést és magas hozamot vár, úgy vélem ez egy fontos üzenet részvényeseinknek, a potenciális befektetőknek és a tőkepiaci szereplőknek is.”

A Konzum tavaly nyáron jelentette be, hogy tőzsdén kívüli ügylet útján megszerezte az Appeninn alaptőkéjének 24,51 százalékát megtestesítő, 9 755 567 darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényt, míg a Konzum magántőketársasága, a Konzum PE szintén 24,51 százaléknyi részesedést vásárolt. Ezzel akkor a Konzum-csoport összesen 49,02 százalékos részesedést szerzett az Appeninnben.

A bejelentés után esett az Appennin árfolyama.

Fekete Péter (vezérigazgató-helyettes, Konzum), Végh Richárd (elnök-vezérigazgató, BÉT). Forrás: BÉT

Várják a befektetőket. Fekete Péter (vezérigazgató-helyettes, Konzum), Végh Richárd (elnök-vezérigazgató, BÉT). Forrás: BÉT

A múlt héten írtunk arról, hogy a Konzum is prémium kategóriás részvény lett a BÉT-en, a Mészáros Lőrinchez köthető cégek közül négy is olyan kategóriában van, ami vonzó lehet a külföldi, intézményi befektetőknek is.

Oszd meg!